Vaassen G 1086
Maarten van Rossumplein 5, 8171 EB te Vaassen
Maarten van Rossumplein 4, 8171 EB te Vaassen

Onderdeel 3B

Inleiding

Bouwhuizen, 1742 (west) en 1752 (oost); twee vrijwel identieke bakstenen gebouwen op rechthoekige plattegrond ter weerszijden van het voorplein.

Omschrijving

BOUWHUIS, 1742 (west), schilddak met grijze pannen, aan achterzijde lager doorlopend. Op de uiteinden van het dak smeedijzeren windvanen; symmetrische voorgevel met twee verdiepingen; links en rechts van de forse monumentale inrijdeuren (in het midden van de gevel), vier traveeën met getoogde meerruits ramen en een toegangsdeur; verdiepingsramen lager en eveneens getoogd en met negen ruiten; inrijdeuren omlijst met witgeschilderd classicistisch hoofdgestel: driehoeksfronton op pilasters met Ionische kapitelen; fronton gevuld met gekroonde alliantiewapens Van Isendoorn en Van Renesse; leeuwen als dragers; een en ander in hoogreliëf; bouwjaartal in Romeinse cijfers in architraaf.

Waardering

Het westelijke BOUWHUIS van twee bouwhuizen behorend tot de historische buitenplaats Cannenburch is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de kloeke streng-symmetrische 18de-eeuwse architectuur;