Vaassen G 1086
Vaassen G 1087
Bij Maarten van Rossumplein 3, 8171 EB te Vaassen

Onderdeel 4A en 4B

Omschrijving

Er zijn twee bruggen, beide uit het midden van de 17de eeuw. De BRUG MET BALUSTRADE (4A) van voorplein naar kasteelbordes is een bakstenen brug met drie bogen en bestrating met onregelmatige platen zandsteen; giet- en smeedijzeren balustrade op zandstenen banden (zelfde vlak als bestrating), die iets, halfrond, uitkragen buiten de bakstenen brugmuren; deze banden lopen aan voorpleinzijde uit als dekplaten op de bakstenen kwartrond verlopende wangen naast de zeven treden van de trap, waarmee de brug begint; treden ietwat rond. Boven aan de trap eindigt de ijzeren balustrade in twee zandstenen sokkelvormige hoofdbalusters, bekroond door wapenleeuwtjes; in de klinkerbestrating vóór de trap twee zandstenen dolfijnen in hoogreliëf, XVIII, mogelijk ouder. Aansluitend hierop de kademuren uit 1964.

De andere BRUG MET BALUSTRADE (4B) ligt -als toegang tot het complex- over de grenssloot, in de as over het voorplein; De brug is van baksteen, heeft één boog en brugwangen op de vier hoeken kwartrond uitlopend; zelfde balustrade als kasteelbrug, ook op zandstenen platen; klinkerbestrating.

Waardering

De BRUGGEN MET BALUSTRADES behorend tot de historische buitenplaats Cannenburch zijn van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de monumentale architectuur van de kasteelbrug;