Vaassen G 1086
Vaassen G 1087
Bij Maarten van Rossumplein 3, 8171 EB te Vaassen

Onderdeel 5A-5D

Omschrijving

Er zijn vijf HEKKEN, te weten: een stel hekken naast de bouwhuizen (5A), een hek aan het einde van de middenas (5B), een hek naast de molenvijver (5C) en een hek langs het laantje aan de weilanden (5D).

Ad 5A: tussen elk bouwhuis en de gracht, in het verlengde van de voorgevel een identiek HEK uit het midden van de 18de eeuw, bestaande uit vier bakstenen kruispijlers op zandstenen plinten met zandstenen dekplaten. De twee middelste pijlers staan het verst uit elkaar; hiertussen de hoofddoorgang met dubbele smeedijzeren vleugels, waarboven siersmeedwerk met medaillon en krullen; de beide smallere doorgangen hebben één hekvleugel; de pijlers van het hek aan het westelijke bouwhuis zijn witgepleisterd.

Ad 5B: HEK aan het einde van de middenas, aan de Koninginneweg. Het 18de-eeuwse hek bestaat uit twee bakstenen kruispijlers op zandstenen plint en met zandstenen dekplaten; eenvoudige smeedijzeren hekvleugels met gepunte spijlen, naar het midden lager wordend; aan buitenzijde van de pijlers dito zijvleugels, naar de sloot toe waaiervormig naar beneden buigend.

Ad 5C: HEK direct ten zuiden van de molenvijver langs het Kersenlaantje langs de weilanden, XVIII; nagenoeg identiek aan het hek onder B.

Ad 5D: HEK zuidelijk van het onder C. genoemde, ook langs het Kersenlaantje, XVIII; fraai smeedijzeren hek tussen ajour dito "pijlers", het geheel geschraagd door schuin in de bodem verankerde stangen; hekvleugels met gepunte spijlen, aan bovenzijde met golvend verloop; aan buitenzijde pijlers dito zijwangen, naar buiten lager wordend.

De HEKKEN behorend tot de historische buitenplaats Cannenburch zijn van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;