Woensdrecht A 1564
Antwerpsestraatweg 185, 4631 PN te Hoogerheide

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Mattembrugh). In neoclassicistische stijl opgetrokken buitenhuis waarvan de kern dateert uit 1846-1848 (ovale kamer geflankeerd door een vertrek) en de uitbreiding tot het huidige, blokvormige gebouw uit 1852-1854; bouw en uitbreiding door architect J. Franssen uit Antwerpen. Het langgerekte witgepleisterde gebouw is één beuk diep en opgebouwd uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met leien gedekt flauw hellend schilddak met twee schoorstenen en kleine dakkapellen afgesloten door driehoekige frontons. De serre tegen de zuidgevel dateert van 1878. De symmetrisch ingedeelde gevels hebben vensterassen bestaande uit een getralied souterrainvenster (tweelichten) en twee boven elkaar geplaatste Empirevensters met afgeronde hoeken en een ijzeren roedenverdeling. De representatieve gevel is aan de straatzijde gesitueerd, terwijl de hoofdingang zich aan de achterzijde (tuinzijde) bevindt. De frontgevel wordt verticaal geleed door pilasters en hoeklisenen, die ter hoogte van het souterrain en de bel-etage in blokwerk uitgevoerd zijn, en horizontaal geleed door water-, cordonlijsten. De gevel is zeven vensterassen breed met een middenrisaliet van drie vensterassen, waarvan de middelste as gemarkeerd wordt door een verdiepingloze koepelvormige erker met drie achtruitsvensters. Het platte dak van de uitbouw heeft een balkon met een natuurstenen balustrade en vazen; op de verdieping een driedelig venster (centraal dubbele balkondeuren) gevat in een omlijsting bekroond door een fronton. De gevel aan de tuinzijde, waar de hoofdingang gesitueerd is, is veel vlakker uitgevoerd met alleen een horizontale geleding van cordon- en kroonlijst. In de licht risalerende middenas is de dubbele toegangsdeur met halfrond bovenlicht voorzien van spaakroeden, gevat in een rondboogvormige omlijsting; de deur wordt geflankeerd door een lantaarn en een omlijst staand vierruitsvenster waarboven een ronde omlijste nis. Het verdiepingsvenster is uitgevoerd in Serliana-motief. Tegen de zuidelijke zijgevel staat de verdiepingloze serre met bordestrap. De noordelijke zijgevel is blind uitgevoerd.

In het INTERIEUR is ondermeer van belang de gaaf bewaarde ruimte-indeling met centrale hal en dwarsgang waaraan de vertrekken zijn gesitueerd met op de as van het huis de koepelkamer; de vierkante hal heeft een marmeren vloer en witgemarmerde wanden, de deuren zijn gevat in pilasterstellingen die eveneens zijn gemarmerd in een contrasterende kleur (bruin), bordestrap; koepelkamer eveneens met deuren gevat in gemarmerde pilasterstellingen, familieportretten; de koepel kamer wordt geflankeerd door een klein vertrek een antichambre (noord) met marmeren schouw en een pantry (zuid) met marmeren schouw, buffetkasten en betengeld linnen tegen de wanden; aansluitend een barokkamer (noord) met witmarmeren schouw, lambriseringen en een rijk gedecoreerd, gestuct plafond met cassettes en zuid een grote kamer met marmeren schouw; de serre met warmwater installatie (hardstenen bak, twee kranen en een stookgedeelte); kelderverdieping met natuurstenen vloer, keuken met hardstenen waterbak en koperen kranen, stookgedeelte met gietijzeren fornuis.

Waardering HOOFDGEBOUW (Mattemburgh)

Van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de architectonische vormgeving in neoclassicistische stijl uit het midden van de 19de eeuw;

- vanwege de gaaf bewaarde ruimte-indeling en interieuronderdelen uit de bouwtijd;

- vanwege de beeldbepalende ligging binnen de parkaanleg en aan de Antwerpsestraatweg;