Woensdrecht A 1564
Antwerpsestraatweg 183, 4631 PN te Hoogerheide
Antwerpsestraatweg 183 A, 4631 PN te Hoogerheide
Antwerpsestraatweg 183 B, 4631 PN te Hoogerheide
Antwerpsestraatweg 183 C, 4631 PN te Hoogerheide
Antwerpsestraatweg 183 D, 4631 PN te Hoogerheide

Omschrijving

TUINMANSWONING ANNEX KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Mattemburgh. Terzijde van het hoofdgebouw staat een witgeschilderde bakstenen dienstwoning gebouwd tussen 1846-1848, dat in 1852 is uitgebreid tot woonhuis, stal en koetshuis en in 1947 is herbouwd na oorlogsschade. Het gebouw bestaat uit een op rechthoekige grondslag opgetrokken woning van twee bouwlagen onder een met gesmoorde Oud Hollandse pannen gedekt schilddak met hoekschoorstenen en haaks daarop een op L-vormige grondslag opgetrokken verdiepingloze stal annex koetshuis die een kleine binnenplaats omsluit. Gevels met geblokte lisenen. De naar de weg gekeerde voorgevel kent een regelmatige indeling van drie vensterassen met centraal de toegangsdeur met halfrond bovenlicht voorzien van spaakroeden en aan weerszijden een rondboogvormig venster met luiken. Op de verdieping bevinden zich drie tweeruitsvensters. Het koetshuis heeft aan de achterzijde vier dubbele inrijdeuren met segmentvormige bovenlichten. Zijgevel met deur en rondboogvensters.

TUINMANSWONING ANNEX KOETSHUIS is van algemeen belang:

- vanwege de eenvoudige architectonische vormgeving;