Woensdrecht A 1218
Bij Antwerpsestraatweg 185, 4631 PN te Hoogerheide

Omschrijving

TUINKOEPEL MET IJSKELDER behorende tot de buitenplaats Mattemburgh. In de parkaanleg op een heuvel staat een op achtkantige grondslag opgetrokken koepel gebouwd in ca.1854. De tuinkoepel is witgepleisterd met donkere plint onder een houten dakje met overstek en bekroond door een achtkantige lantaarn waarin glas-in-lood vensters en voorzien van windveren en een pinakel. Rondboogvormige vensters met roeden en een deur met rondboogvormig bovenlicht aan een natuurstenen drietredige stoep. Het INTERIEUR is rijk gedecoreerd met een stucplafond, gemarmerde wanden (Chinese stijl). In de opgeworpen heuvel is een IJSKELDER met bakstenen ingang met tongewelf, inwendig een koepelgewelf.

TUINKOEPEL MET IJSKELDER is van algemeen belang:

- als voorbeeld van een tuinsieraad binnen een aanleg in landschapsstijl;