Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520150
Complexnummer
520149 - Kapelstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82830/57
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Beek en Donk L 1482
Kapelstraat 29, 5741 CB te Beek en Donk

Omschrijving

Inleiding.

De R.K. PASTORIE van de H.Leonardusparochie dateert uit 1895 en is gebouwd in een stijl met elementen van de Neo-Renaissance en Neo-Gotische stijl.

Omschrijving.

De pastorie heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een tweelaags (oostelijk) deel met risaliet, bekroond door een topgevel, en een eenlaags (westelijk) deel onder plat dak met dakschild, waartegen een viertal oorspronkelijke dakkapellen.

Alle schilden hebben lei in Maasdekking. Het muurwerk is opgetrokken in machinale baksteen, met banden van strengperssteen. Het fries is gemetseld met verschillende lijsten, waaronder een tandlijst en een keperbooglijst. De topgevel heeft een hardstenen afdeklijst. De vensters zijn geplaatst in iets in het muurwerk terugliggende segmentboognissen. De (noordelijke) straatgevel is a-symmetrisch van opzet en heeft over twee bouwlagen twee vensterassen in de risaliet en een klein schuifvenster in de topgevel; rechts ervan is een één vensteras breed tweelaags terugliggend deel met het portiek; de gevel wordt aan de rechterzijde afgesloten door een eenlaags deel van één vensteras. Onder een luifel in chaletstijl is een eenvoudige paneeldeur geplaatst. In de westelijke zijgevel zijn de vensters gekoppeld onder dubbele segmentboog.

Waardering.

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het late werk van C. Franssen. Het heeft ensemblewaarden als visueel middelpunt van de deels industriële bebouwingskern rondom de Zuid Willemsvaart. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520149. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F) Gebrouwd door bouwpastoor St. Leonarduskerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden
Elementen van Neo-Gotiek en Neo-Renaissance
Neo-Renaissance
invloeden
Elementen van Neo-Gotiek en Neo-Renaissance

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Linsen, M. ; Noord-Brabant
overig ambachtsoort