Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520156
Complexnummer
520155 - Klinknagelfabriek Bosscheweg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82830/120
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Beek en Donk C 1418
Bosscheweg 34, 5741 SX te Beek en Donk
Bosscheweg 34 b, 5741 SX te Beek en Donk

Omschrijving

Inleiding.

Achter het langgerekte tweelaags kantoorgebouw aan de Zuid-Willemsvaart ligt, haaks gelegen op het kanaal, een eenlaags FABRIEKSHAL met sheddaken, oorspronkelijk gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl voor de fabrieksmatige produktie van klinknagels.

Beschrijving.

De bedrijfsaanbouw bestaat uit een tweetal in oost-westelijke richting gesitueerde bedrijfshallen onder dubbel sheddak met kruispannen. In het interieur zijn de hallen door een bakstenen binnenmuur gescheiden. De sheds zijn aan de noordelijke zijde geopend. Deze fabriekshallen zijn opgetrokken in baksteen. De zuidelijke gevel is geleed door een vijftiental lisenen. Ook de oostelijke gevel heeft een dergelijke indeling. Aan deze zijde zijn de topgevels voorzien van blinde oculi. Alle gevels zijn voorzien van smeedijzeren muurankers.

Waardering.

Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische en technische ontwikkeling, namelijk de groei van de metaalindustrie in relatie tot de ontwikkelingen aan de Zuid-Willemsvaart in de periode rond 1900. Het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de metaalnijverheid. Het heeft architectuurhistorisch belang door de eenvoudige en utilitaire vormentaal. Het heeft ensemblewaarden wegens de kwaliteit van de bebouwing in relatie tot de historisch-ruimtelijke relatie met wegen en wateren. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520155. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1907
1907
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing