Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520162
Complexnummer
520161 - Complex Mariastraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82833/130
Kadastrale aanduiding
Lieshout C 1831
Mariastraat 25, 5738 AH te Mariahout
Mariastraat 27, 5738 AH te Mariahout

Omschrijving

Inleiding.

KERK, toegewijd aan O.L. Vrouw van Lourdes, opgetrokken in een mengeling van Expressionistische en Delftse School stijl. Ontworpen door Phil Donders en gebouwd tussen 1932 en 1933.

Omschrijving.

De kruisvormige, eenbeukige kerk van drie traveeën met transept, excentrische zuid-westtoren en rechtgesloten koor, is opgetrokken uit machinale baksteen en heeft zadeldaken met verbeterde Hollandse dakpannen, het transept is lager aangezet. Alle daken hebben een uitkragende houten gootlijst. De zuidwesttoren en het klokkentorentje op de verhoogde koortravee hebben een vierzijdige spits met leien in maasdekking. De westgevel heeft een zijkapel, een puntgevel met asymmetrische dakaanzet en de in de hoek opgenomen toren. De centrale entree bezit rechte vleugeldeuren onder luifel en baksteen muren aan de zijden. Op de begane grond keperboogramen met glas-in-lood. Boven de entree een variant op het roosvenster, met om een rond raam vier wigvormige keperboogvensters, alle met glas-in-lood. Topgevel met smal staand raam en staand siermetselwerk en een natuursteen kruis als bekroning. Daarachter een hogere, naar rechts verschoven topgevel met staand siermetselwerk en twee smalle staande ramen. In de toren verder smalle staande ramen, rechthoekige galmgaten en vierkante wijzerplaat met cijfers, beide onder de ver uitkragende dakrand.

De zijgevels van de kerk worden per travee, met drie keperboogvensters, gescheiden door versneden baksteen steunberen. In het transept een variant op een half roosvenster. Tegen de hoge koortravee met hoge keperboogramen een lage uitbouw per keperboograam onder lessenaardak. Het interieur heeft baksteen gewelven. In het priesterkoor vier glas-in-loodvensters met eucharistische symbolen uit 1933. Eenklaviers mechanisch orgel gemaakt door F.C. Smits 1 in 1866 voor de kerk van Strijp. Het orgel bezit 5 registers en aangehangen pedaal. Andere oude elementen zijn onder meer een koperen godslamp met drie gevleugelde draken en een houten gepolychromeerd Mariabeeld uit ca. 1900. M. van Bokhoven en Jonkers maakten in 1933 drie stenen beelden voor de kerk: Anna, Bernadette en O.L. Vrouw van Lourdes.

Waardering.

De kerk is van algemeen belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholieke geloof in Noord-Brabant in het Interbellum en hangt samen met de bestuurlijke ontwikkeling, waarbij in landbouwontginningen nieuwe nederzettingen werden gesticht, die tegelijk een eigen parochie werden. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop de architect P. Donders een dergelijk parochiecentrum annex bedevaartsoord vorm heeft gegeven. Het gehele complex heeft ensemblewaarde vanwege de betekenis voor het aanzien van de streek en is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520161. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Betreft beelden Maria en Bernadette
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Rooms-katholieke kerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1933
globaal
Betreft kerk
verbouwing
1935
1935
globaal
Betreft vervaardiging beelden

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
Betreft kerk
Expressionisme
invloeden
Betreft kerk

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Bokhoven van, M. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft beelden in kerk
Donders, P. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur
Betreft kerk
Jonkers, J. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft beelden in kerk
Smits, Gebr. ; Noord-Brabant
orgelmaker
Maker F.C. Smits sr.
Eck van, Gebr. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft beeld Bernadette