Aarle-Rixtel C 3662
Dorpsstraat 98, 5735 EG te Aarle-Rixtel

DORPSSTRAAT 98

Inleiding.

Langgevelboerderij in Ambachtelijk-Traditionele stijl uit 1886, gelegen op de hoek van de Dorpsstraat en de Helmondse weg nabij de oude kern van Aarle-Rixtel.

Omschrijving.

Eénlaags pand op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met Hollandse pannen.

Het pand is uitgevoerd in baksteen, voorzien van een gepleisterde plint. Direkt onder de goot zijn een muizetand en bakstenen tandlijst aangebracht. Tegen de gevel zijn lisenen aangebracht die op de topgevels overgaan in een getrapt en klimmend fries.

De voorgevel van het woongedeelte telt vijf traveeën en bevat zesruitsramen met luiken, de deur is in het midden aangebracht. Het bedrijfsgedeelte sluit daarop aan met een zesruitsraam, een stuk blinde muur en een getoogde poort.

Boven deze poort bevindt zich een natuurstenen gevelsteen met jaartal 1886.

In de kopse gevel van het woongedeelte bevinden zich eveneens zesruitsramen met luiken, erboven zijn twee ramen met middenstijl aangebracht. Boven de ramen zijn segmentbogen in het metselwerk gezet. In de kopse gevel van het bedrijfsgedeelte zijn lage getoogde raampjes zichtbaar.

De achtergevel bestaat uit vernieuwd metselwerk, erboven is in het dakvlak een grote nieuwe dakkapel aangebracht.

Aan de straatzijde, zowel voor als opzij, is een gazon aangelegd, van de straat gescheiden door een ijzeren hekwerk.

Waardering.

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Noord-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere en evenwichtige ornamentiek. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid en exterieur en is als zodanig zeldzaam.

Geen specifieke stijl genoemd