Aarle-Rixtel C 1824
Kapellaan 1, 5735 GP te Aarle-Rixtel

KAPELLAAN 1/KLOKSTRAAT 10

Inleiding.

WOONHUIS met BEDRIJF, uurwerkfabriekje, gebouwd in 1926 in Overgangsstijl. Het pand ligt op de hoek van de Kapellaan en de Klokstraat, nabij de kern van Aarle-Rixtel.

Aan het bedrijfsgedeelte zijn enkele delen toegevoegd die niet beschermd worden.

Omschrijving.

Het geheel bestaat uit een tweelaags woonhuis aan de Kapellaan met aanbouw aan de Klokstraat. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Tegen de rechterzijgevel is een kleine uitbouw met een lagere topgevel geplaatst. De voorgevel is aan de rechterkant voorzien van een topgevel, links daarvan is de verdieping terugliggend met een loggia, aangebracht. Het pand is uitgevoerd in baksteen, vanaf de verdieping is het bepleisterd en witgeverfd. In de topgevels opzij van het huis is betimmerd houtwerk zichtbaar. Aan de voorzijde is de topgevel betimmerd, eronder is het opschrift "De Klok A.D. 1782" aangebracht.

Het dak is voorzien van een overstek en windveren, het is gedekt met Hollandse pannen. Boven de loggia steunt het dak op houten palen, ertussen is een ijzeren sierhek aangebracht. In de gevel zijn T-ramen en kruisvensters geplaatst, de bovenlichten zijn voorzijn van glas-in-lood. De segmentbogen boven de ramen, alsmede de vensterbanken eronder zijn uitgevoerd in rode strengperssteen. In de boogvelden zijn geglazuurde tegels aangebracht. De toegang wordt gevormd door een paneeldeur.

Voor en opzij van het huis is een smalle stoep aangebracht, van de straat gescheiden door een smeedijzeren hekwerk. Haaks op deze bouwmassa is aan de Klokstraat een éénlaags bedrijfspand geplaatst, dit gedeelte heeft een rechthoekige plattegrond onder zadeldak. Het geheel steekt een klein stukje uit ten opzichte van de zijgevel van het woonhuis.

Het bedrijfspand is uitgevoerd in cementsteen en voorzien van een imitatie rustica plint. De bovenkant van de gevel is voorzien van een muizetand, uitgevoerd in rode baksteen die om de topgevels doorloopt. Het dak is gedekt met Hollandse pannen. De gevel aansluitend aan het huis is getrapt uitgevoerd.

In de zijgevel zijn vier brede getoogde ramen aangebracht, voorzien van een rode bakstenen middenstijl en segmentboog. De kozijnen zijn uitgevoerd in metaal en voorzien van voorzetramen. In de achtergevel bevinden zich lage ramen onder een segmentboog, het boogveld is betegeld.

Waardering.

Het bedrijfsgebouw met aanbouw en hekwerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de klokkengieterij en de uurwerkfabricage en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor deze tak van nijverheid. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de bijzondere combinatie van bouwmaterialen. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. Garage(K) woonhuis;bedrijf

Geen specifieke stijl genoemd