Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520181
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Coolen
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
9 oktober 2001
Kadaster deel/nr: 
82832/111
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Laarbeek
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Beek en Donk
X-Y coördinaat: 
172796 - 393200

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Aan de oostelijke zijde van de Zuid-Willemsvaart staat, direct aan het onverharde jaagpad van het kanaal, de voormalige KOUSENFABRIEK Coolen, met, noordelijk van de fabriek en onder hetzelfde dak, een BEDRIJFSWONING, daterend uit omstreeks 1895. Het pand is thans in gebruik als modelmakerij en is opgetrokken in ambachtelijk-traditionele stijl.

Waardering.

Het bedrijfspand heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een mansardedak met muldenpannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van een gepleisterde plint en een gemetselde tandlijst met gootlijst. De balklagen in het gebouw zijn duidelijk gemarkeerd door het gebruik van ijzeren steekankers. Het bedrijfsgedeelte telt zes vensterassen. Op de begane grond is omstreeks 1995 aan de noordelijke zijde van de voorgevel een opgeklampte inrijpoort ingezet. De overige vier vensterassen, aan de zuidelijke zijde, worden ingenomen door twee ijzeren twaalfruits vensters, een opgeklampte getoogde deur en een derde ijzeren venster. Daarentegen zijn op de verdieping zes houten zesruits vensters toegepast. In de zuidelijke zijgevel treft men op de begane grond een identiek ijzeren raam aan. Op de zolderverdieping is in deze gevel een houten zesruits venster aangebracht. In de gevel van de bedrijfswoning wordt de centraal in de gevel staande voordeur met driedelig bovenlicht geflankeerd door een breed driedelig venster onder segmentboog. Centraal in elk van deze vensters is een groter schuifvenster aangebracht. Op de etage drie schuifvensters, met driedelig bovenlicht en vierdelig onderraam. Het woonhuis heeft op het dak aan de noordelijke zijde een schoorsteen. Tegen de van het woonhuis scheidende muur staat in de fabriek een tweede schoorsteen. De twee bouwlagen van de fabriek worden gescheiden door een over praktisch de gehele breedte van de gevel doorlopend gepleisterd veld: hierop heeft waarschijnlijk de firmanaam gestaan. Ten noorden en oosten van het woonhuis ligt een tuin. Deze wordt door een bakstenen muur met een overkluisd poortje van het jaagpad gescheiden.

Waardering.

Het bedrijfsgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een economische en technische ontwikkeling, in het bijzonder de groei van kleinschalige industrie nabij de Zuid-Willemsvaart. Het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de kleine nijverheid. Het is van belang voor het aanzien van de kanaalzone. Het heeft ensemblewaarden wegens de historisch-ruimtelijke relatie met wegen en wateren.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWillemstraat115741 GSPlaats: BeekBeek en Donk
NeeWillemstraat135741 GSPlaats: BeekBeek en Donk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Woonhuizen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Beek en DonkK964

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Geen specifieke stijl genoemd

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18951895globaalvervaardiging