520189 - N.V. Ark's Beschuitfabriek
Zwolseweg 78, 8181 AH te Heerde

Omschrijving

BEDRIJFSGEBOUW (C) (oorspronkelijk gasfabriek, tegenwoordig grondstoffen opslag en silo) noordwestelijk gelegen van het aangrenzende hoofdgebouw, wordt gedekt door een met mastiek belegd zadeldak voorzien van geprofileerde bakgoten, dat haaks op de weg is gesitueerd. Het in Groninger baksteen (kruisverband) opgetrokken gebouw bezit een rechthoekige plattegrond. De hoogte alsook de indeling van de gevels met vensters boven elkaar, wekt de indruk hier te maken te hebben met meer dan een bouwlaag.

Als VOORGEVEL wordt beschouwd de noordelijke langszijde die wordt gekenmerkt door tien spaarvelden waar de drie linker velden grotendeels door een schuifdeur onder een betonnen latei in beslag worden genomen. Rechts hiervan volgen drie velden met drie vensters met 4x2-ruits ramen (als in de voorgevel), onder de middelste triplet is het muurwerk gewijzigd. In het veld ernaast komt een opgeklampte kraalprofieldeur onder een latei voor, met rechts een raam. Hierboven komt weer een triplet standaardtype raam voor dat zich naar rechts in de drie volgende velden in twee rijen boven elkaar herhaalt.

De LINKER ZIJGEVEL met topgevel rijst uit boven de lagere voorgevel van het hoofdgebouw dat hier haaks op aansluit. De geveltop is door lisenen in drie velden verdeeld waarin in het middelste een drie vensters voorkomen. De velden ter weerszijden zijn blind uitgevoerd en worden afgesloten door een uitgemetseld klimmend fries.

De ACHTERGEVEL reikt eveneens boven de aangrenzende lagere bebouwing uit maar kan vanaf het fabrieksterrein niet worden waargenomen. Vanuit het interieur is te constateren dat deze gevel bovenaan dezelfde raam-indeling als de voorgevel bezit.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat twee, door een kolom gescheiden, oorspronkelijke meerruits stalen kanteldeuren die zijn bezet met damwand-platen. De geveltop is identiek aan de linker zijgevel.

Het INTERIEUR bevat onder meer een kleine ruimte aan de westzijde, waarin zich silo's bevinden. Een muur, waarin zich een dichtgezette opening onder een latei met transportrail bevindt, scheidt de ruimten. De beschoten kap wordt gedragen door stalen spanten die rusten op de buitenmuren.

BEDRIJFSGEBOUW

- Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een goed en redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een fabrieksgebouw.

- Van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een historisch gegroeid fabriekscomplex, gesitueerd aan de Zwolseweg, die de verbindingsweg vormt van de dorpskern van Heerde naar Wapenveld.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege zijn bestemming die is verbonden met de sociaal-economische en industriële ontwikkeling.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Interbellum-architectuur