Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520192
Complexnummer
520189 - N.V. Ark's Beschuitfabriek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82971/18
Kadastrale aanduiding
Heerde B 1545
Zwolseweg 78, 8181 AH te Heerde

Omschrijving

Omschrijving

Vrijstaand, eenlaags BEDRIJFSGEBOUW (D) (opslag Technische Dienst), bevindt zich het meest noordelijk van alle gebouwen op het terrein. Het is een in grondvlak rechthoekig, in Groninger baksteen opgetrokken gebouw. Het trasraam wordt beëindigd door een rollaag, waarmee ook de vensters worden afgesloten maar die zich over de vier gevels voortzet. Het wordt door een met mastiek voorzien zadeldak gedekt en is haaks op de Zwolseweg gesitueerd. Windveren en bakgoten zijn geprofileerd.

Als VOORGEVEL wordt de straatzijde beschouwd met onder de in kruisverband uitgevoerde topgevel, twee schuifdeuren (kraalprofieldelen)die achter een vrijstaande kolom zijn geplaatst, die zich tot in de kruin van de geveltop over de muur voortzet. De gevelopeningen worden door een latei afgesloten. De schuine zijden van de topgevel is voorzien van een uitgemetseld, opklimmend fries onder het dakoverstek.

De LINKER- en RECHTER ZIJGEVEL, uitgevoerd in halfsteens verband, zijn aan elkaar gelijk. Zij worden door zes lisenen (kruisverband) in vijf spaarvelden verdeeld waarvan het tweede en vierde veld zijn voorzien van drie naast elkaar geplaatste vensters met 2x2-ruits ramen rustend op een uitgemetselde lekdorpel en onder de eerder genoemde omlopende rollaag. Alleen de rechter zijgevel bevat in het eerste veld een moderne houten aanbouw. De ACHTERGEVEL is blind uitgevoerd en bezit enkel een uitgemetselde kolom die de gevel in tweeën verdeelt. Tegen de gevel is een moderne fietsenstalling geplaatst.

Het INTERIEUR is eenvoudig en bevat behalve de op de buitenmuren rustende, door stalen Philibertspanten ondersteunde houten zoldering weinig waardevolle elementen.

Waardering

- Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een goed en redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een fabrieksgebouw.

- Van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een historisch gegroeid fabriekscomplex, gesitueerd aan de Zwolseweg, die de verbindingsweg vormt van de dorpskern van Heerde naar Wapenveld.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege zijn bestemming die is verbonden met de sociaal-economische en industriële ontwikkeling.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520189. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Opslaggebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1931
1931
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Ark, M.J.V. ; Gelderland
opdrachtgever
Lensvelt, W.A. van ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur