520189 - N.V. Ark's Beschuitfabriek
Zwolseweg 78, 8181 AH te Heerde

Omschrijving

PORTIERSWONING (G) gelegen aan de zuidzijde van het complex. Het pand bezit een samengestelde plattegrond door een erker aan de voorzijde en een aanbouw aan de achterzijde. De van een trasraam voorziene gevels zijn opgetrokken in baksteen van dezelfde soort en in hetzelfde metselverband als waarin het hoofdgebouw (A) is opgetrokken. Overeenkomstig zijn ook de daktegels die voorkomen in fabriekshal (B) en de uitgemetselde schouders van de topgevels onder de geknikte dakvoet der eindgevels. De schuine zijden van de topgevel worden door een uitgemetselde rollaag afgebiesd. De vensteropeningen worden tenzij anders vermeld, alle ontlast door een rollaag en zijn voorzien van een uitgemetselde lekdorpel. In beide dakschilden van het zadeldak dat met de nok dwars op de straat is gesitueerd, komen platgedekte dakkapellen voor. De goot bestaat uit een mastgoot.

De VOORGEVEL die naar de straat is gekeerd, wordt door een in de rechterhoek geplaatste, erker bepaald. Deze sluit met twee van de vijf zijden gedeeltelijk de rechtergevel in. De gekoppelde ramen bestaan deels uit draairamen. Een omlopende betonband dient ter ontlasting. Links is een gekoppeld draairaam aanwezig terwijl in de geveltop een venster met drie gekoppelde ramen voorkomt, waarvan alleen de middelste draaibaar is uitgevoerd. De LINKER ZIJGEVEL bevat twee vensters waarvan links een uit twee ramen en rechts uit drie ramen bestaand venster. De twee dakkappellen zijn elk uitgevoerd met twee draairamen.

Tegen de ACHTERGEVEL komt links een uitbouw (voormalig kolenhok) met platdak voor naast een door een betonlatei gedragen, inpandig gelegen gekoppeld draairaam. Op de verdieping is een beglaasde (2x1-ruits) paneeldeur aangebracht. De uitbouw bezit aan de voorzijde links een lichtspleet (valraampje) en rechts een kraalprofieldeur. De deur rust op hardstenen neuten en dito dorpel. De rechterzijde bevat twee valraampjes. In de linkerzijde komt een rondboogvormige deur met in de kop meerdere ruitjes.

De RECHTER ZIJGEVEL die twee zijden van de eerder beschreven erker bevat heeft rechts een (kraalschroten) uit twee deurhelften bestaande paneeldeur met 3x3 ruitjes en een draairaam. Het deurkozijn rust eveneens op hardstenen neuten en dito dorpel. Onder de voordeur bevindt zich een kelderraam. De dakkapel bevat twee paar gekoppelde draairamen.

Het INTERIEUR met bewaard gebleven paneeldeuren, is eenvoudig uitgevoerd. De kamers begane gronds hebben balkenplafonds, schouwen ontbreken met uitzondering van die in de keuken. In de hal leidt een kwartslagtrap met trappaal naar de verdieping (afgetimmerd met plankendelen) waarin de plaatsing van een reversibele muur de ruimte in twee kamers heeft ingedeeld.

Waardering

- Van architectuurhistorisch belang als goed en redelijk gaaf voorbeeld van een portierswoning bij de eveneens door van Lensvelt gebouwde fabriek met overeenkomstige materiaal- en stijlkenmerken.

- Van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een historisch gegroeid fabriekscomplex, gesitueerd aan de Zwolseweg, die de verbindingsweg vormt van de dorpskern van Heerde naar Wapenveld.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege zijn bestemming die is verbonden met de sociaal-economische en industriële ontwikkeling.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Portierswoning

Interbellum-architectuur