520196 - H.Johanneskerk
Bij Dorpsstraat 31, 8181 HM te Heerde

Omschrijving

Smeedijzeren HEKWERK (complex-onderdeel C) bestaande uit een spijlenhek, twee brede draaideuren en een poortje voor de kerkgangers, tussen totaal vier gemetselde kolommen, geplaatst ten tijde van de bouw van het kerkschip in 1923. Het hekwerk bevindt zich aan de noordwestzijde van de kerktoren in een hoek van het aangrenzende marktplein. Het scheidt het met grind belegde kerkterrein af van de openbare ruimte.

Het hek bestaat uit in het midden twee gesloten smeedijzeren draaideuren die aan de bovenzijde van een grote en kleine voluut zijn voorzien ter beëindiging van het regelwerk en in de richting wijzen van de uitzwaai van de deuren. Aan de zijde van de gemetselde kolom waartussen de deuren hangen, komen drie naast elkaar geplaatste spijlen voor die gedeeltelijk over de gesloten benedenkant doorlopen. De met terugliggende hoeken uitgevoerde vierkante kolommen zijn opgemetseld in rode baksteen maar zetten zich na een rollaag in gele baksteen voort en eindigen in een hardstenen dekplaat. Vanaf het marktplein gezien bevindt zich rechts het poortje voor de kerkgangers waarvan de benedenhelft uit plaatwerk bestaat waarop gedraaide en opengewerkte spijlen rusten. Rechts hiervan en links van de dubbele deuren bevindt zich een hek rustend op door een ezelsrug afgesloten, laag muurtje van rode baksteen. Het hek sluit rechts aan op een ijzeren paaltje waaraan een modern hekwerk van gaas. Het linker gedeelte van het hek eindigt hier met een gemetselde kolom zoals beschreven tegen een gevel van de naastgelegen pastorie.

Smeedijzeren hekwerk aangebracht ten tijde van de bouw van het kerkschip in 1923.

-\tVan architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten zoals gave \tverhoudingen en rijke detailleringen in de stijl van de Amsterdamse school, daterend uit de twintiger jaren van deze eeuw.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege haar ligging aan de zuidzijde van het kerkplein.

\tDe kerk vormt door haar afmetingen en bijzondere silhouet een karakteristiek beeld in de dorpskern van Heerde en wordt door het hekwerk van de openbare ruimte gescheiden.

-\tVan cultuurhistorische waarde vanwege zijn bestemming welke is verbonden met een religieuze ontwikkeling vanuit het oorspronkelijke gebruik als kerk reeds vóór de Hervorming en de moderne inpassing ten behoeve van de Nederlandse Hervormde Gemeente.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek