520207 - Sluiscomplex
Wapenveld

Omschrijving

KEERSLUIS uit 1894, ingebracht in de dijk, voorzien van twee stalen draaideuren die sluiten tegen een brugpijler in het water. De met het dijktalud schuin aflopende gemetselde (kruisverband) landhoofden zijn trechtervormig op de waterloop geplaatst. Aan de noordzijde zijn in deze vleugels en in de brugpijler gleuven uitgespaard voor een schotbalk. De bovenzijde bestaat niet uit baksteen maar is in hardsteen uitgevoerd. De bovenzijde van het hellende vlak, evenwijdig aan het talud, is in een metselverband van vlechtingen uitgewerkt. De aan beide zijden in het water naar voren springende brugpijlers zijn voorzien van hardstenen dekplaten die in het metselwerk zijn opgenomen. Op de brugpijler aan de noordzijde is een windas voor een hefdeur geplaatst en onder de bovenzijde is op een der zijden een hardstenen jaartalplaat aangebracht: 'A.H. SERVATIUS/ DIJKGRAAF,/ 7 SEPTEMBER 1894'. Het brugdek bestaat uit betonplaten met aan weerszijden een moderne open borstwering. Voor de sluis bestaan restauratieplannen die voorzien in het terugbrengen van de houten sluisdeuren, een tweede kering d.m.v. roldeuren in plaats van de huidige hefdeuren en een gemetselde borstwering met klinkerbestrating.

Waardering

Keersluis uit 1894, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een waterbouwkundig bestel in een eeuwenoud landschappelijk gebied dat door diverse waterlopen zijn betekenis heeft gekregen.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Keersluis