Eperweg 28, 8181 EW te Heerde

Inleiding

VILLA, gebouwd in 1930 in opdracht van de (Klok)zeepfabrikant J.P. van Apeldoorn, door de uit 's-Gravenhage afkomstige architect W.A. van Lensvelt (1887-1963) in Engelse landhuisstijl. De architect die voor verscheidene gebouwen in Heerde verantwoordelijk is geweest, heeft als eerste in de reeks een villa tot Gemeentehuis verbouwd. Daarna volgde onder meer de beschuitfabriek Arke aan de Zwolseweg en de directeurswoning Eperweg 30, Eperweg 29 en nummer 28.

De in de buitenbocht van de Eperweg gesitueerde, maar nauwelijks zichtbare villa heeft aan de straatzijde twee gemetselde kolommen aan het begin van de door rhodondendrons geflankeerde oprijlaan.

Op het drie ha. grote perceel met diverse oude boomsoorten waarin een (beschermde) roekenkolonie huist, met waterloop en houtwal, bevindt zich een bakhuisje, een schaapskooi, een schuurtje en een wagenschuur die alle evenwel niet onder rijksbescherming vallen.

Omschrijving

De villa is gebouwd op een L-vormige plattegrond. Het samengestelde dak is met betontegels gedekt. De dakschilden met brede overstek, uitgerust met een mastgoot, vertonen veelal een opgewipte dakvoet. De gevels zijn in baksteen in Vlaams verband opgetrokken en bezitten een door een rollaag afgesloten omlopend trasraam. De vensterkozijnen zijn in staal uitgevoerd en veelal oorspronkelijk met glas in lood ingevuld. Diverse bovenlichten zijn als klapraam uitgevoerd. De terugliggende raamkozijnen zijn gevat in een venster met verspringende in baksteen geprofileerde neggen; de gekoppelde ramen bevatten steeds afgeronde bakstenen montants. De ramen begane gronds zijn tenzij anders vermeld, ingeklemd tussen een uitgemetselde platte laag als lekdorpel en boven een waterlijst; alleen de vensters op de verdieping worden door een rollaag afgesloten. In drie dakschilden komen schoorstenen van verschillend formaat voor. De borstweringen van de drie balkons zijn alle voorzien van een zinken afdekking.

De VOORGEVEL wordt door een uitgebouwde ingangspartij en een van een Vlaamse gevel voorzien trappenhuis gekenmerkt. In de rechterzijde is een haaks op de gevel geplaatste eenlaagse annex aanwezig.

De naar voren springende, hoge deurpartij die in het dak ingrijpt, bevat een portiek onder een rondboog. Deze bestaat uit naar binnen toe verspringende rollagen. Onder de boven de boog voorkomende venster met drie gekoppelde rechtafgesloten ramen is temidden van een door een rollaag begrensd veld in sierlijke ijzeren belettering de naam van de villa aangebracht, "De Oldekamp". De deurpartij wordt met een balkon, waarop een deur met glas in lood aansluit, beëindigd. De gemetselde, gesloten borstwering is met zink afgedekt. Ter hoogte van de vloer komt een dubbele waterlijst voor.

In de twee zijgevels van de deurpartij komen per zijde twee glas in loodramen voor met gekleurd 'Antik' glas. Zij zorgen voor daglicht in het portiek en in de kleine vestibule. De linkerzijde van de voorgevel bevat begane gronds uiterst links een lichtspleet en in de twee bouwlagen identieke vensters met gekoppelde ramen. Rechts van de uitgebouwde deurpartij bevindt zich een kelderraam en begane gronds een uit twee delen bestaande paneeldeur met vier ruiten met ter weerszijden een venster. Diagonaal over dit rechter gedeelte van de gevel zijn vijf vensters geplaatst van het trappenhuis, waarvan het rechter raam onder de dakrand eindigt, terwijl de overige vier binnen het gevelvlak van de Vlaamse gevel blijven. Onder de blinde top van de Vlaamse gevel, die is voorzien van uitzwenkende schouders, is een breed venster geplaatst met een indeling door gemetselde montants en regels in negen glas in loodraampjes. Aan de rechterzijde is vóór de voorgevel de garage/bijkeuken aangebouwd

De LINKER ZIJGEVEL wordt door een lessenaarsdak met betontegels, over de breedte van de gevel ter hoogte van de verdieping, bepaald. In het linker gedeelte van de vooruitspringende gevel twee vensters met drie gekoppelde ramen. De rechterhoek is met een veranda ingevuld waarvan de voorzijde van tijdelijke (winter)deuren is voorzien. De rechterzijde van de erker, die evenwijdig ligt aan de voorgevel, bezit een rondboogvenster met stalen achtruits roedeverdeling. De linkerzijde die evenwijdig is gelegen aan de achtergevel is van een gekoppeld raam voorzien van het eerder beschreven type. Het lessenaarsdak wordt op de hoek ondersteund door op elkaar gestapelde uitkragende leipannen. In de tweede bouwlaag links en rechts een venster met drie gekoppelde ramen. In het dakschild is een platgedekte dakkapel geplaatst met drie gekoppelde ramen. De zijkanten van de dakkapel zijn voorzien van leipannen.

De ACHTERGEVEL bezit links een driezijdige en rechts een rechthoekige erker met bovenliggend balkon ter plaatse van een oorspronkelijke loggia met kap. Vanuit de erkers omarmen lage tuinmuurtjes een hiertussen aangelegd en betegeld terras. Alle, behoudens één hierna te noemen, vensters in de eerste bouwlaag zijn uitgerust met gemetselde vaste kalven en bestaan uit gekoppelde ramen. In de middenas is per bouwlaag een uit drie gekoppelde ramen bestaand venster geplaatst, waarvan het venster in de tweede bouwlaag, niet is uitgevoerd met een kalf. De linker erker heeft aan de voorzijde dubbele stalen deuren. De schuine zijden bevatten een venster met gekoppeld raam. Naast de dubbele balkondeuren op de verdieping zijn ter weerszijden vensters geplaatst. De rechter erker heeft in de voorzijde vijf gekoppelde ramen. Alleen in de linkerzijde komt een stalen deur voor (de rechter is blind uitgevoerd) die haaks op de gevel is geplaatst naast een klein raam dat niet is uitgerust met een kalf. In tegenstelling tot de linkerzijde van de gevel bevat de tweede bouwlaag hier naast de balkondeuren drie ramen. In het dakschild is in de middenas van de gevel een dakkapel van het hiervoor beschreven type aanwezig, met rechts hiervan een bovenaan uitgemetselde schoorsteen.

De RECHTER ZIJGEVEL van het huis wordt gekenmerkt door het doorgetrokken dakschild van het huis tot aan de eerste bouwlaag. De gevel is van een venster met drie en vier gekoppelde ramen voorzien. In het dakschild komt een schoorsteen voor, die in het verlengde van de nok van het dak is geplaatst met aan weerszijden een dakkapel. Lager in het dakschild komen twee dakkapellen voor met drie gekoppelde draairamen. De dakkapellen zijn platgedekt en bezitten van leipannen voorziene zijkanten.

De GARAGE/BIJKEUKEN, onder een schilddak dat aansluit op het rechter dakschild van het huis, bevindt aan de rechterzijde voor de voorgevel. In het linker en rechter dakschild een platgedekte dakkapel. De deuropening met dubbele garagedeuren, halfrond afgesloten door een dubbele rollaag bevindt zich in de gevel die parallel loopt aan de voorgevel van het huis. In de linkerzijgevel (haaks op de voorgevel van het huis) een halfrond afgesloten deuropening onder een rollaag, met links daarvan vier en rechtts drie vierruits gietijzeren raampjes. De rechter zijgevel een zelfde deuropening met links daarvan twee raampjes en rechts één. Alle deuren zijn opgeklampt en hebben een hol- en bolprofiel in de verticale planken.

Het in goede staat verkerende INTERIEUR bevat onder meer de volgende oorspronkelijke en vermeldenswaardige onderdelen. De paneeldeuren met zware omlijstingen zijn grotendeels aanwezig. De hal is breed opgezet en heeft een bordestrap met bewerkte trappaal. In de woonkamer valt naast het balkenplafond met moerbalken met sleutelstukken, de grote haardplaats op.

Waardering

VILLA, gebouwd door architect van Lensvelt in 1930 in Engelse landhuisstijl, als directeurswoning voor de fabrikant J.P. van Apeldoorn (Klokzeep).

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed en gaaf bewaarde villa in Engelse landhuisstijl uit tweede kwart van de 20ste eeuw. De architect is in Heerde verantwoordelijk geweest voor meerdere villa's in genoemde stijl en van belang in de verspreiding van deze in ons land maar weinig voorkomende stijl. In Wassenaar is onder meer van zijn hand de tegenwoordig als consulaat van Saudi-Arabië in gebruik zijnde villa "de Vrije Blik".

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering in de buitenbocht aan de Eperweg die als uitvalsweg naar Epen leidt. Het huis is gelegen temidden van omringende bebouwing op een 3 ha. groot perceel en vormt met die onderdelen een relatie.

- Van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een landhuis gebouwd voor een directeur van de in Heerde gevestigde Klok-fabriek, door een architect die in Heerde veel gebouwen op zijn naam heeft staan.

Apeldoorn, J.P. van ; Gelderland
Lensvelt, W.A. van ; Gelderland