Lochem AA 191
Rossweg 14, 7245 NK te Laren

Omschrijving onderdeel 1; HUIS; XIXd.

Neo-renaissancestijl; blokvormig gebouw op rechthoekige plattegrond; twee bouwlagen onder laag omlopend schilddak met lichthellend middenvlak en vier hoekschoorstenen; dekking met grijze lei; mogelijkerwijs zijn de kelders en een deel van het opgaand muurwerk in de noordwesthoek van het gebouw van oudere datum; baksteen met gecementeerde speklagen; thans is het gebouw witgeschilderd, hetgeen niet oorspronkelijk is; symmetrische voorgevel (oost) van vijf traveeën; ingangspartij met halfrond bovenlicht in risalerende middentravee; tweeruits ramen met dorpel op ong. tweederde van de hoogte; parterreramen met sluit- en hoekstenen; ramen op verdieping met driehoeksfronton; boven middenrisaliet een niet originele dakkapel; daarachter, in het dakvlak, een vierkant klokketorentje met geknikt tentdakje; zijgevels van vijf traveeën met dezelfde ramen; noordelijke zijgevel met niet te beschermen aanbouwsels uit de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw; achtergevel met onregelmatige gevelindeling en aanbouwsels als aan noordgevel; in ouder muurgedeelte op parterre een originele ingang in L. XVI-stijl met rijkgestoken deur in hoofdgestel met kroonlijst op consoles, XVIIId.; onder de gootlijst in het midden van de gevel een rond raam zonder roedenverdeling. Inwendig o.m.: hall en middengang met lambrisering en vloer van grote platen wit marmer; rechter zijkamer met rijke eiken betimmeringen in renaissance-stijl; in linker achterkamer een geaderde witmarmeren L. XV schoorsteenmantel.

HUIS is van algemeen belang:

- vanwege de forse eclectische architectuur;