Lochem AB 92
Lochem AA 191
Lochem AB 95
Bij Rossweg 14, 7245 NK te Laren

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG.

19e eeuwse landschappelijke aanleg, gecomponeerd vanuit het huis: er zijn belangrijke gezichten vanuit het huis in het park, maar ook daarbuiten tot in het agrarische landschap; de belangrijkste zichtas is het op de hoofdingang van het huis gerichte deel van de openbare en geasfalteerde Rossweg, die vanuit het oosten op de voorgevel van het huis gericht is; dit deel van de Rossweg heeft een breed profiel van grasbermen en jonge aanplant van beuken in driehoeksverband; tussen de voordeur en het Rosswegtracee ligt, in het verlengde van het nieuw ingerichte voorplein, een langgerekte wei, die gedeeltelijk door boomgroepen begrensd wordt; op dit moment wordt de zichtlaan vanuit het huis aan het oog onttrokken door opslag en verkeerd geplante bomen. Een tweede, smalle zichtlaan met enkele rijen beuk loopt vanaf één der twee poorten in de moestuinmuur (zie onderdeel 5), in het verlengde van de oostgevel van het huis, tot aan de Rossweg; dit laantje dateert uit de jaren 50 van de 20e eeuw; verder zijn er vanuit het huis nog twee andere gezichten op het omringende landschap: de ene is westwaarts gericht over de vijver en het gazon direct ten westen van het huis; de grillig gevormde vijver grenst op de zuidwesthoek aan een klein bosje met loof- en naaldhout; het gezicht wordt aan de noordzijde begrensd door een stuk bos, dat tot aan de Rossweg loopt; het andere gezicht is naar het zuiden gericht, gedeeltelijk over de andere, iets kleinere vijver, die direct ten zuidoosten van het huis ligt; ook aan deze vijver grenst een stukje parkbos, dat het voorplein aan de zuidzijde en het genoemde gezicht aan de oostzijde afsluit. N.B.: de beide vijvers waren vroeger met elkaar verbonden. Direct ten noorden van het huis bevindt zich de moestuin met een ovale plattegrond, XVIIId; de noordelijke helft is omgeven door een muur (zie onderdeel 5), de zuidelijke helft door een beukenhaag. In het bosperceel langs de Rossweg ten noordoosten van het huis ligt de eigenlijke oprit naar het voorplein; er is geen duidelijke laanbeplanting; op het voorplein staan enkele monumentale solitairen, waaronder een rode beuk, een paardekastanje met afleggers en enkele eiken; aanplantingen uit de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw zijn storend in de oorspronkelijke aanleg.

PARKAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de geraffineerde wijze van inbedding in het omringende landschap;