Lochem AA 191
Bij Rossweg 14, 7245 NK te Laren

Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR en KOUDE BAKKEN, ca. 1800.

Bijna de helft van de ovale moestuin wordt aan de noord- en de noordwest begrensd door een bakstenen muur, die tot bijna aan het koetshuis doorloopt; de met een iets schuin geplaatste rollaag gedekte muur is geleed door pilasters; in de muur zijn twee openingen geflankeerd door pijlers; de oostelijke, relatief jonge doorgang heeft kruispijlers gedekt met hardstenen platen; in het verlengde van deze doorgang ligt de korte beukenlaan naar de Rossweg; de westelijke doorgang ligt schuin tegenover de schuur; vierkante pijlers, eveneens met hardstenen afdekplaten; ten westen van deze doorgang bevinden zich de restanten van een druivenkas: de bakstenen fundering en de westelijke zijmuur; ten oosten van de kasrestanten liggen vier bakstenen koude bakken.

TUINMUUR en KOUDE BAKKEN zijn van algemeen belang:

- vanwege de bijzondere plattegrond van de moestuin, en -daaraan gekoppeld- de vorm van de muur;