Vorden L 418
Almenseweg 60, 7251 HS te Vorden

Omschrijving onderdeel 1

HOOFDGEBOUW HUIS HET ENZERINCK, XIXb (eerste steen gelegd in 1836). Bakstenen landhuis op rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen op hoog onderhuis; parterre met 8-lichts ramen met persiennes, verdieping met 6-lichts ramen en persiennes; flauw hellend omlopend schilddak met grijze pannen en vier hoekschoorstenen; symmetrische voorgevel van 7 traveeën; middelste 3 traveeën in licht gebogen uitbouw over beide verdiepingen; ondiepe portico met 4 zuilen onder flauw hellend koperen felsdak met geschulpte houten rand voor de gebogen uitbouw met drie paar openslaande deuren op de begane grond; daarboven een 3 traveeën breed balkon met metalen balustrade, eveneens toegankelijk via drie paar openslaande deuren; de risalerende middenpartij wordt boven de gootlijst bekroond door een houten borstwering; deze is in het midden verhoogd (eerst gebogen en dan recht gesloten) en voorzien van een wijzerplaat; mechanisch uurwerk, gemaakt door de firma Eijsbouts te Asten in 1930; links en rechts is de borstwering voorzien van een oogvormig paneel; in oostgevel (drie ramen breed) de ingangsdeur met pilasters, hoofdgestel, bovenlicht en lantaarns. Het dak van de portico, het balkon met balustrade en de borstwering zijn in 2001 gereconstrueerd naar de oorspronkelijke situatie.

Het HOOFDGEBOUW HUIS ENZERINCK is van algemeen belang:

- vanwege de harmonische, symmetrische architectuur;