Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520265
Complexnummer
520263 - Enzerinck
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82959/27
Kadastrale aanduiding
Vorden L 519
Vorden L 530
Vorden L 527
Vorden L 418
Vorden L 303
Vorden L 529
Vorden L 528
Vorden L 518
Vorden L 80
Vorden L 339
Vorden L 531
Vorden L 420
Bij Almenseweg 60, 7251 HS te Vorden

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, XIX, bestaande uit a. oprijlanen; b. landschapspark; c. moestuin; d. bos, weilandjes en akkers.

ad a.: er zijn twee oprijlanen; de officiële oprijlaan leidt vanaf de Almenseweg oostwaarts naar het huis, waarbij via een fraaie boog rond het grote grasveld voor het huis de ingang in de oostgevel bereikt wordt; de laan is beplant met eiken en heeft een puinverharding; aan de Almenseweg staan twee pijlers (zie 5). De andere laan, eerder een landweg, is onverhard en loopt vanaf de Larenseweg naar het huis; onregelmatige beplanting met eik en beuk.

ad b.: de landschappelijke aanleg beslaat het gebied direct rond en met name ten noorden van het huis; aan de achterkant van het huis ligt een langwerpig rechthoekige akker omsloten door bos; in het stuk bos ten westen van de akker loopt vanaf het huis een bochtige beukenlaan naar het noorden; een duidelijk einde is er niet; dit geldt ook voor de smalle rechte laan met Amerikaanse eik, die vanaf de achterzijde van het koetshuis naar het noordoosten loopt; ten oosten van de akker een structuur van slingerpaden en -vijvers; voor het huis (zuidzijde) ligt een groot gazon waarin boom- heestergroepen, enkele borders en een aantal solitaire bomen; een gedeelte van het ronde oprijpad, het verlengde van de westelijke oprijlaan, heeft een oude klinkerbestrating.

ad c.: de moestuin ligt ten zuiden van het bos met de slingervijvers en ten oosten van het koetshuis; er staan een kas (1934) en enkele gecementeerde bakstenen koude bakken.

ad d.: in het westelijk deel van het bosgebied ligt een rechthoekige noordzuid gerichte akker, waar in het midden een rode beuk staat; op de noordoost punt een ronde kom; verder een onregelmatig gevormd weiland ten noorden van het huis aan de Heijendaalseweg; ook hierin een rode beuk als solitair; tenslotte zijn er nog enkele wei- en akkerpercelen in de meest zuidoostelijke hoek van het terrein. De grote akker voor het huis is belangrijk voor het gezicht.

Waardering

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als goed en vrij gaaf bewaard voorbeeld van een bescheiden, landschappelijke parkaanleg uit het midden van de 19de eeuw, die harmonieus ligt ingebed tussen bos (noord) en agrarische gronden (zuid) aan de rand van Vorden;

- vanwege de (veelal gebogen) lanen, het wandelbos met slingerpaden en -vijvers en de monumentale bomen;

- vanwege het kenmerkende contrast tussen open (akkers, weiden, gazons, vijvers) en gesloten (bos) partijen met de daarbij behorende zichtassen en gezichten;

- vanwege de landschappelijk-visuele waarden, met name aan de voorzijde van het huis;

- vanwege de samenhang met de gebouwde onderdelen op de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520263. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
invloeden