Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520268
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82813/112
Kadastrale aanduiding
Vessem E 2102
Bij Servatiusstraat 8, 5512 AJ te Vessem

Omschrijving

Inleiding

De CALVARIEBERG MET BEELDENGROEP is in 1887 geplaatst op het kerkhof, behorende tot de van rijkswege beschermde Sint Lambertuskerk. De groep is geplaatst als afsluiting van het hoofdpad van het kerkhof, tegenover de toren van de kerk.

Omschrijving

Op een met klimop begroeide kunstmatige heuvel staat de beeldengroep, bestaande uit de gekruisigde Christus, Johannes en Maria. De beelden zijn uitgevoerd in wit geschilderd terracotta. Het kruis bestaat uit beton en heeft klaverbladvormige uiteinden. De heuvel bevat een met baksteen ommetselde grot met een smeedijzeren hek voor de ingang. Aan weerskanten bevindt zich een wit beeld van een beschermengel. Achter de Calvarieberg staan enkele Italiaanse populieren.

Waardering

De Calvarieberg is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de calvariegroep. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de kerkelijke kunstindustrie in de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het kerkelijk erf dat cultuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Calvarieberg Rooms-katholieke kerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1887
1887
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden