Laren Gelderland F 805
Velhorst 4, 7241 TB te Lochem

Omschrijving onderdeel 3:

Ten zuiden van het voorplein staat het KOETSHUIS met stal. Waarschijnlijk is dit ook in 1741 gebouwd, tegelijk met het huis. In 1822 is het verhoogd en naar achteren met een vleugel uitgebreid. Het tympaan heet afkomstig te zijn van het grote huis. Het gebouw heeft een symmetrische voorgevel met brede middenrisaliet, waarin twee gekoppelde koetsdeuren; ter weerszijden van de risaliet telkens twee meerruitsvensters, van elkaar gescheiden door lisenen; ook lisenen op de hoeken van het gebouw. De middenrisaliet heeft een verdieping met twee vensters; bekroning met fronton, waarin uurwerkplaat. In 1913 werd een deel van de paardenstal in het koetshuis verbouwd tot oranjerie. Hiertoe werden grote ramen in de achtergevel aangebracht. De rechtervleugel werd tot tuinmanswoning ingericht. Het middendeel van het koetshuis is met klinkers bestraat. Balken uit het grote huis. Tegen de achterwand een tuigkast. Links is de plaats voor de paarden. De harstenen drinkbakken zijn nog in situ. Van de boxen is een zuil bewaard. Op de verdieping een houten bedstede en de kast voor het uurwerk.

Waardering

KOETSHUIS behorend tot de historische buitenplaats de Velhorst, van algemeen cultuurhistorisch belang,

- vanwege de ouderdom

- vanwege de eenvoudige en harmonieuze architectuur

- als wezenlijk architectonisch, cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van de historische aanleg

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.