Laren Gelderland F 82
Laren Gelderland F 780
Bij Velhorst 5, 7241 TB te Lochem

Omschrijving onderdeel 5:

KOEPELS; er zijn twee verschillende tuinkoepels: de ene in het uiterste westen van de aanleg en de andere ten noordoosten van het huis in de Polhof. De eerste staat in het zgn. Boombosch en wordt op de kadastrale minuut van 1825 aangegeven als 'koepel'. Via een slingerpad door het bos kon de koepel worden bereikt. De koepel bood uitzicht op de Berkel. Het is een achthoekig, uit twee soorten baksteen opgetrokken ( N.B.: was tot in de jaren 80 van de 20ste eeuw gepleisterd) gebouwtje met rieten dak, een houten deur, via een trapje toegankelijk en 6-lichtsventsers met luiken. De tweede staat in de Polhof en betreft een zgn. draaikoepel, een houten prieel, dat eertijds draaien kon. Deze koepel is na 1945 verplaatst vanuit het Boombosch. , XX-a; vierkant bouwsel onder zadeldakje met open voorzijde; wanden met verticale kraaldelen; voorzijde met houten pilaartjes en ajour gezaagde balustrade; in wit en donkergroen geschilderd.

Waardering

KOEPELS, behorend tot de historische buitenplaats de Velhorst, van algemeen cultuurhistorisch belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege het type