Cuijk N 605
Cuijk N 604
Heuf 16, 5437 NA te Beers NB
Heuf 18, 5437 NA te Beers NB

HUIS (onderdeel 1)

Omschrijving:

Het huis bestaat uit enkele woon- en bedrijfsgebouwen en muren rond een rechthoekige binnenplaats. De buitenplaats is door middel van enkele grote en kleine poorten ontsloten. Tegenover de hoofdingang bevindt zich een hek met hardstenen pijlers voorzien van bollen en een smeedijzeren hekwerk. Middenop de binnenplaats een houten duiventil, voor het huis leilinden. Het pand is gezien de verhoudingen van de schuifvensters gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw, mogelijk deels met gebruikmaking van oude bakstenen. Blijkens een gedenksteen bij de hoofdingang van het woonhuis in 1850 verbouwd - wellicht is toen de huidige hoofdingang gemaakt. De plaat draagt het opschrift 'HUIS OSSENBROEK 1850'. Het complex is tussen 1972-1976 gerestaureerd en verbouwd naar ontwerp van architect J. de Jong uit Schayk. Enkele grote schuren zijn toen - of reeds omstreeks 1969 - gesloopt.

Oostelijk op de binnenplaats bevindt zich het hoofdgebouw, het woonhuis, een langgerekt eenlaags pand onder wolfdak met rode oud-Hollandse pannen. In de kopgevels zijn vlechtingen toegepast. Het pand is voorzien van een slemplaag. Rondom zijn veelruits schuifvensters met luiken toegepast. Inwendig heeft het pand nog gedeeltelijk de oude structuur die herinnert aan de oude scheiding tussen heren- en boerenhuis die tot 1976 bestond. Sindsdien heeft het pand geen agrarische bestemming meer. Er zijn diverse oude binnenmuren, balklagen, deuren en deuromlijstingen enz. bewaard.

Aan de andere zijden van de binnenplaats eenlaags schuren, bergingen, garage, voorzien van zadel- en schilddaken. Deze gebouwen bevatten onder andere nog gedeelten van oude kapconstructies.

Waardering:

Het huis Ossenbroek, waarschijnlijk gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw en meermalen verbouwd, is van algemeen belang vanwege: - de typologie van het huis, een ommuurde hofstede met woon- en economiegebouwen; daarmee is het een kenmerkend en zeldzaam voorbeeld van een tot buitenplaats geëvolueerde boerderij; - bijzondere onderdelen die refereren aan de status en het gebruik van het huis zoals duiventil en jachtkamer; - het hekwerk; - naast een betrekkelijk gave hoofdvorm zijn veel oorspronkelijke details en constructies bewaard.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats