Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520317
Complexnummer: 
520316 - Ossenbroek
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
30 september 2002
Kadaster deel/nr: 
16472/6
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Cuijk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Beers NB
X-Y coördinaat: 
185147 - 412936

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

HUIS (onderdeel 1)

Omschrijving:

Het huis bestaat uit enkele woon- en bedrijfsgebouwen en muren rond een rechthoekige binnenplaats. De buitenplaats is door middel van enkele grote en kleine poorten ontsloten. Tegenover de hoofdingang bevindt zich een hek met hardstenen pijlers voorzien van bollen en een smeedijzeren hekwerk. Middenop de binnenplaats een houten duiventil, voor het huis leilinden. Het pand is gezien de verhoudingen van de schuifvensters gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw, mogelijk deels met gebruikmaking van oude bakstenen. Blijkens een gedenksteen bij de hoofdingang van het woonhuis in 1850 verbouwd - wellicht is toen de huidige hoofdingang gemaakt. De plaat draagt het opschrift 'HUIS OSSENBROEK 1850'. Het complex is tussen 1972-1976 gerestaureerd en verbouwd naar ontwerp van architect J. de Jong uit Schayk. Enkele grote schuren zijn toen - of reeds omstreeks 1969 - gesloopt.

Oostelijk op de binnenplaats bevindt zich het hoofdgebouw, het woonhuis, een langgerekt eenlaags pand onder wolfdak met rode oud-Hollandse pannen. In de kopgevels zijn vlechtingen toegepast. Het pand is voorzien van een slemplaag. Rondom zijn veelruits schuifvensters met luiken toegepast. Inwendig heeft het pand nog gedeeltelijk de oude structuur die herinnert aan de oude scheiding tussen heren- en boerenhuis die tot 1976 bestond. Sindsdien heeft het pand geen agrarische bestemming meer. Er zijn diverse oude binnenmuren, balklagen, deuren en deuromlijstingen enz. bewaard.

Aan de andere zijden van de binnenplaats eenlaags schuren, bergingen, garage, voorzien van zadel- en schilddaken. Deze gebouwen bevatten onder andere nog gedeelten van oude kapconstructies.

Waardering:

Het huis Ossenbroek, waarschijnlijk gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw en meermalen verbouwd, is van algemeen belang vanwege: - de typologie van het huis, een ommuurde hofstede met woon- en economiegebouwen; daarmee is het een kenmerkend en zeldzaam voorbeeld van een tot buitenplaats geëvolueerde boerderij; - bijzondere onderdelen die refereren aan de status en het gebruik van het huis zoals duiventil en jachtkamer; - het hekwerk; - naast een betrekkelijk gave hoofdvorm zijn veel oorspronkelijke details en constructies bewaard.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHeuf165437 NABeers NB
NeeHeuf185437 NABeers NB

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenKasteel, buitenplaats

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
CuijkN605
CuijkN604

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing