Noordwijk F 5845
Nieuwe Offemweg 11, 2201 AP te Noordwijk

Omschrijving

KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Offem. Het op U-vormige grondslag opgetrokken bakstenen koetshuis in traditioneel ambachtelijke stijl dateert uit 1858 (zie gevelsteen). Het pand met hoge plint bestaat uit één bouwlaag en een zolderverdieping onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldaken; alle gevels worden beëindigd door een kroonlijst. De frontgevel wordt gekenmerkt door twee vooruitspringende zijvleugels die een binnenplaats omsluiten. De drie gevels aan de binnenplaatszijde zijn ritmisch geleed door segmentboogvormig afgesloten spaarnissen waartussen uitgemetselde lisenen bekroond door een hardstenen lijst; elke gevel heeft drie nissen, waarin een dubbele poort of een meerruitsvenster is aangebracht, de middelste twee tegenover elkaar liggende nissen zijn blind uitgevoerd. De kopse zijden van de zijvleugels hebben topgevels met één vensteras gevat in een rondboog spaarnis, waarin een meerruitsvenster op de begane grond en een getoogde houten luik op de verdieping. Linker zijgevel indeling met stalvensters, rechter zijgevel met deuren en (gietijzeren) vensters. De achtergevel bestaat uit een middendeel met drie vensterassen geflaneerd door twee topgevels met één vensteras. In het midden een dubbel getoogde inrijdeur met een meerruitsvenster aan weerszijden; rechts daarvan een excentrisch geplaatse staldeur met in de top een getoogd hooiluik, links daarvan een meerruitsvenster met in de top eveneens een getoogd hooiluik. In het INTERIEUR is onder meer van belang de gaaf bewaarde ruimte-indeling bestaande uit een grote centrale ruimte met aan weerszijden de paardenstallen, tuig- en poetskamer, hooizolder; gaaf bewaarde aankleding met paneeldeuren, omlijstingen, lambriseringen, houten paardenboxen en ijzeren ruiven.

Waardering

KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in combinatie met de gaafheid van in- en exterieur; - vanwege de ensemblewaarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.