Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520329
Complexnummer
520326 - Offem
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82936/37
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Noordwijk F 3235
Noordwijk F 3234
Nieuwe Offemweg 15, 2201 AP te Noordwijk
Nieuwe Offemweg 17, 2201 AP te Noordwijk

Omschrijving

Omschrijving

DIENSTWONING behorende tot de buitenplaats Offem. Naast het koetshuis staat een op langwerpige grondslag opgetrokken bakstenen tuinmanswoning uit 1866 (zie gevelsteen) met een latere aanbouw van een woning waardoor een L-vormig plattegrond is ontstaan. Het pand op donkere plint bestaat uit één bouwlaag en een zolderverdieping onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak met topgevels en hoeklisenen. De kopse voorgevel heeft een rondboog spaarnis waarin één vensteras met op de begane grond een gekoppeld rondboogvenster en op de verdieping een rondboog klapvenster. In de linker zijgevel bevinden zich twee risalieten met vooruitspringende portieken met steekkapje, verdere indeling met rondboogvensters. De rechter zijgevel heeft een onregelmatige indeling met rechtgesloten vensters en een rechthoekige aanbouw (woonhuis) onder een zadeldak. Dit woonhuis heeft blinde zijgevels; de voorgevel heeft in het midden de toegangsdeur geflankeerd door een kruisvenster met halve luiken; in het dakschild twee dakkapellen.

Waardering

DIENSTWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in de trant van het koetshuis; - vanwege de ensemblewaarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520326. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1866
1866
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing