Noordwijk F 6093
Bij Nieuwe Offemweg 1, 2201 AP te Noordwijk

Omschrijving

MOESTUINENSEMBLE behorende tot de buitenplaats Offem. In het oostelijke deel van de aanleg ligt een moestuin met aan twee zijden gebogen bakstenen TUINMUREN uit ca.1870 (of later); een beukenhaag markeert de recht afgesloten zuidzijde. De toegang bevindt zich aan de noordzijde tussen twee gemetselde pijlers; links daarvan een bakstenen TUINSCHUUR op rechthoekige grondslag onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak met topgevels. Aan oostzijde ligt een rechthoekige betonnen WATERRESEVOIR met bijbehorende HANDPOMP, het pompsysteem zorgde voor bevloeiing van de moestuin. Aan de zuidzijde is een houten treilage waar leiperen tegen zijn geplaatst.

Waardering

MOESTUINENSEMBLE van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen