Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520335
Complexnummer
520326 - Offem
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82935/75
Kadastrale aanduiding
Noordwijk F 1448
Nachtegaalslaan 29, 2201 AV te Noordwijk

Omschrijving

Omschrijving

PORTIERSWONING ACHTERHEK behorende tot de buitenplaats Offem. Haaks op de Nachtegaalslaan, met de voorgevel naar het zuiden gekeerd, staat een (geel)gepleisterde dienstwoning uit 1862-1863. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken eenlaagse woonhuis met grijze plint is één beuk diep en drie traveeën breed met op de hoeken lisenen van blokwerk en onder een met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met overstek voorzien van windveren en gevelmakelaar. De voorgevel heeft centraal een middenrisaliet doorlopend tot en met de eerste verdieping en beëindigd door een steekkapje; in de risaliet, die gedecoreerd is met geblokte hoeklisenen, de toegangsdeur met bovenlicht geplaatst in een portaal, daarboven een rondboogvenster met ruitvormige roedenverdeling en een smal ijzeren balkonnetje op consoles. Aan weerszijden houten openslaande vensters met luiken en bovenlichten met roedenverdeling; zijgevels ijzeren rozetvensters met roeden. Tegen de achtergevel is een eenlaagse uitbouw onder lessenaarsdak

Waardering

PORTIERSWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520326. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1862
1863
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing