520337 - Cronenburgherbrug
Loenen E 849
Bloklaan 1, 3632 NZ te Loenen aan de Vecht

Omschrijving complexonderdeel 2

De aan het water gelegen BRUGWACHTERSWONING is in 1933 gebouwd in de vorm van een klein landhuis in Gooise landhuisstijl op een L-vormig grondplan. Het huis gesitueerd op de oostelijke Vechtoever ten noorden van de brug, bestaat uit twee bouwlagen onder een in hoogte verspringend rietgedekt schilddak met overstek, voorzien van rode nokvorsten en met de nok evenwijdig aan de rivier. Op het dak is aan de noord- en zuidzijde een grote schoorsteen geplaatst. Aan de zuid- en gedeeltelijk aan de oostzijde is het huis aangeaard. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. De benedenverdieping of het souterrain ligt aan het water, de bovenverdieping ligt op straatniveau. De roeden verdeelde stalen vensters zijn deels vernieuwd. De oostgevel (Oud Overzijde) heeft op straatniveau in het een midden een rondboogvormige deelbare deur met beslagwerk onder een iets opgelicht dakschild en twee muurtjes aan weerszijden van de ingang. Rechts en links hiervan is een rechthoekig venster geplaatst. Het rechter venster heeft twee draailichten en een vast middengedeelte. Ter hoogte van de ingang leidt langs de gevel een gemetselde trap naar beneden. De gevel in de benedenverdieping bevat rechts een rechthoekig venster. Aan de noordzijde van het huis is het dakvlak doorgetrokken tot aan de benedenverdieping. De gevel van de benedenverdieping bevat twee smalle rechthoekige vensters.

De westgevel (Vechtzijde) heeft rechts een voorsprong met beneden drie smalle rechthoekige vensters en boven een driezijdige erker. Links leidt een gemetselde trap langs de gevel naar een rondboogvormige deur met beslagwerk in het midden van de bovenverdieping. Links hiervan is beneden een rechthoekig venster en boven een rechthoekig venster met twee draailichten en een vast middengedeelte geplaatst.

De zuidgevel, op straatniveau, heeft over de volle breedte van de gevel een bank met granito zitting tussen twee bloembakken en daarboven twee rechthoekige smalle vensters. Het interieur is vernieuwd waarbij de oorspronkelijke indeling is behouden met een woonkamer, keuken en toilet op de verdieping en slaapvertrekken op de benedenverdieping. De zolder is een berging.

Waardering

De woning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als wat betreft hoofdvorm, detaillering exterieur en materiaalgebruik gaaf voorbeeld van een brugwachterswoning in de vorm van een klein landhuis in Gooise landhuisstijl, gebouwd in 1933 naar ontwerp van de architect F. van Laren. Voorts vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen.

Laren, J. van ; Noord-Holland