520337 - Cronenburgherbrug
Loenen E 961
Bij Bloklaan 1, 3632 NZ te Loenen aan de Vecht

Omschrijving complexonderdeel 1

De BRUG, Cronenburgherbrug geheten, uitgevoerd in Zakelijk Expressionistische stijl, is gelegen in de Bloklaan over de Vecht. De brug bestaat uit drie delen, te weten een dubbele stalen basculebrug tussen twee vaste gemetselde korfboogvormige doorvaartopeningen. Het metselwerk van rode baksteen in staand verband is voorzien van granieten afdekplaten. De kelderpijlers van het basculebrugdeel zijn bekleed met granieten platen. Boven op de pijlers staat op een rechthoekig granieten voetstuk een hoge smalle lantaarn van glas en staal met het fabrieksmerk van de firma Winkelman uit Amsterdam. Aan de buitenzijde van deze voetstukken is het wapen van de provincie Utrecht aangebracht, te weten twee rode leeuwen met twee witte kruizen. De basculebrug heeft stalen hekwerken van buisprofiel. Langs de vaste brugdelen zijn stalen hekwerken geplaatst van buisprofiel op een granieten voet. Aan drie zijden sluit het hekwerk aan op een gemetseld landhoofd, dat eindigt in een gemetselde bank voorzien van een granieten zitting met een ronde pijlervormige beëindiging en een dwars daarop geplaatste bloembak. Aan de vierde zijde (noordoostzijde) sluit het landhoofd aan op de brugwachterswoning. In de beide brugkelders bevinden zich contragewichten van geklonken staal met een elektrisch aangedreven raderwerk.

Waardering complexonderdeel 1

De brug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als qua hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik gaaf voorbeeld van een dubbele basculebrug tussen twee vaste gemetselde doorvaartopeningen, in 1933 gebouwd naar ontwerp van de architect F. van Laren in Zakelijk Expressionistische stijl met vier lantaarns uit de bouwtijd. Tevens vanwege de belangrijke ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

toevoeging bedieningshuisje

Laren, J. van ; Noord-Holland