520337 - Cronenburgherbrug
Loenen E 197
Mijndensedijk 2, 3632 NV te Loenen aan de Vecht

Omschrijving complexonderdeel 3

De ten opzichte van de weg lager gelegen, aan het water gesitueerde DIENSTWONING met voormalige BRANDSPUITBERGING is in 1933 in de vorm van een klein landhuis in Gooise landhuisstijl gebouwd. Het huis is gesitueerd op de oostelijke Vechtoever ten zuiden van de brug. Het pand op T-vormig grondplan bestaat uit een woonhuisgedeelte van twee bouwlagen onder een samengesteld rietgedekt schilddak met overstek voorzien van rode nokvorsten en met de nok evenwijdig aan het water. Op het dakvlak aan de noordzijde is een grote schoorsteen geplaatst. Aan de westzijde bevindt zich een haaks aangebouwd volume van één bouwlaag onder een rietgedekt zadeldak (voormalige brandspuitberging). De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. De vensters zijn voorzien van vernieuwde stalen kozijnen en roedenverdeling. De oostgevel (Mijndensedijkzijde) heeft links een voorsprong, met daar haaks tegenaan een éénlaags volume onder een zadeldak. Rechts hiervan leidt langs de gevel een gemetselde trap naar een ingangspartij op de verdieping voorzien van een rondboogdeur. Rechts van de ingang is een rechthoekig drielichtsvenster met twee draaivensters en een vast middengedeelte. Op de begane grond zijn in de gevel onder de trap drie hoge smalle drieruits vensters geplaatst. Het haaks aangebouwde volume heeft in de voorgevel een dubbele rondboogdeur met verticale vensterstroken. De topgevel is voorzien van een houten betimmering boven een rollaag. De linkerzijgevel heeft twee smalle twee-ruits vensters en de rechterzijgevel vier smalle vierruits vensters. Deze voormalige brandspuitberging is niet vanuit het huis toegankelijk.

Aan de noordzijde is het dakvlak van het woongedeelte doorgetrokken tot aan de benedenverdieping. De gevel bevat twee vensters. De westgevel (Vechtzijde) heeft rechts een voorsprong met op de benedenverdieping drie vensters en op de bovenverdieping een vierlichts venster. Links leidt langs de gevel een gemetselde trap naar een ingangspartij voorzien van een rondboogdeur. De gevel onder de trap bevat een hoog smal laddervenster. Links van de trap is op de benedenverdieping een klein rechthoekig venster geplaatst en op de bovenverdieping een drielichts venster.

De zuidgevel bevat twee vensters op de verdieping.

Het interieur is vernieuwd waarbij de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard is gebleven met een woonkamer, keuken en toilet op de verdieping en slaapvertrekken op de benedenverdieping. De zolder is alleen berging.

Waardering complexonderdeel

De woning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als qua hoofdvorm, detaillering exterieur en materiaalgebruik gaaf voorbeeld van een dienstwoning in de vorm van een klein landhuis in Gooise landhuisstijl, gebouwd in 1933/34 naar ontwerp van de architecht F. van Laren. Voorts vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen.

Nee Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Brandspuithuisje
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)