Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520343
Complexnummer
520341 - De Glashut
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82817/191
Kadastrale aanduiding
Loenen E 460
Loenen E 450
Oud Over 122, 3632 VG te Loenen aan de Vecht
Oud Over 124, 3632 VG te Loenen aan de Vecht
Oud Over 126, 3632 VG te Loenen aan de Vecht
Oud Over 128, 3632 VG te Loenen aan de Vecht
Oud Over 130, 3632 VG te Loenen aan de Vecht
Oud Over 132, 3632 VG te Loenen aan de Vecht

Omschrijving

Inleiding

WOONBLOK, uit drie woonhuizen bestaand, als onderdeel van het voormalige glasfabriekscomplex 'De Glashut', oorspronkelijk bestaande uit 18 arbeiderswoningen, verdeeld over drie woonblokken. Thans gerenoveerd en door samenvoeging negen woningen bevattend.

Omschrijving

Het middelste WOONBLOK van de drie woonblokken, bestaat uit één bouwlaag op een langgerekt rechthoekig grondplan onder een zadeldak tussen tuitgevels met de nok evenwijdig aan de weg en gedekt met gesmoorde en rode Oudhollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in staandverband met strekken boven de venster- en deuropeningen. Langs de voorgevel is een houten geprofileerde gootlijst aangebracht. De oorspronkelijk zes woningen zijn intern gewijzigd tot drie woningen: te weten nummer 122 met 120, 124 met 126 en 128, 130 met 132.

De voorgevel (zuidzijde) bevat per oorspronkelijke woning een deur met bovenlicht en een negenruits schuifvenster met luiken. De indeling van de gevel is steeds per twee woningen gespiegeld, te weten deur-venster-venster-deur.

De achtergevel bevat een negenruits schuifvenster of een deur met bovenlicht en een negenruits schuifvenster per (oorspronkelijke) woning. De linkerzijgevel is blind. Aansluitend op de rechterzijgevel is een moderne houten aanbouw (valt buiten de bescherming).

In woning nummer 122 bevindt zich een bedstede met daaronder een kelder. De kap rust op een schenkelspant.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als uitwendig, relatief gaaf voorbeeld van een negentiende-eeuws woonblok van oorspronkelijk zes arbeiderswoningen. Alsmede als restant van het voormalige glasfabriekcomplex. Voorts vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520341. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1862
1862
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Van der Mersch en De Meester ; Utrecht
opdrachtgever