Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520344
Complexnummer
520341 - De Glashut
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82818/52
Kadastrale aanduiding
Loenen E 447
Loenen E 448
Loenen E 445
Loenen E 458
Loenen E 446
Loenen E 459
Oud Over 134, 3632 VG te Loenen aan de Vecht
Oud Over 136, 3632 VG te Loenen aan de Vecht
Oud Over 138, 3632 VG te Loenen aan de Vecht
Oud Over 140, 3632 VG te Loenen aan de Vecht
Oud Over 142, 3632 VG te Loenen aan de Vecht
Oud Over 144, 3632 VG te Loenen aan de Vecht
Oud Over 146, 3632 VG te Loenen aan de Vecht
Oud Over 148, 3632 VG te Loenen aan de Vecht

Omschrijving

Inleiding

WOONBLOK, bestaande uit vier woonhuizen, als onderdeel van het voormalige glasfabriekscomplex 'De Glashut', oorspronkelijk bestaande uit 18 arbeiderswoningen, verdeeld over drie woonblokken. Thans gerenoveerd en door samenvoeging negen woningen bevattend.

Omschrijving

Het meest noordelijk gelegen WOONBLOK van de drie woonblokken, bestaat uit één bouwlaag op een rechthoekig grondplan onder een zadeldak tussen tuitgevels met de nok evenwijdig aan de weg en gedekt met rode of gesmoorde Oudhollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in staandverband. Boven de venster- en deuropeningen zijn strekken aangebracht. Oorspronkelijk bevatte het woonblok negen woningen met de hoekwoningen (nummers 134 en 148).

In de voorgevel (zuidzijde) is per oorspronkelijke woning een deur met een gedeeld bovenlicht geplaatst en een negenruits schuifvenster met luiken. Met uitzondering van woning nr. 144 is voor de deur een houten klompenhok onder een lessenaarsdak aangebracht. De indeling van de voorgevel is steeds per twee woningen gespiegeld. De hoekwoningen hebben de ingang in de zijgevel, waardoor de indeling van de voorgevel begint en eindigt met twee vensters.

De rechterzijgevel bevat een schuifvenster met luiken en een deur met een gedeeld bovenlicht en geheel rechts een bovenlicht van een dichtgezette deur (ingang voormalige achterwoning). Op de verdieping is een venster met links een afgeschuinde hoek geplaatst en rechts een keperboogvormige venster.

Tegen de linkerzijgevel is een moderne houten aanbouw geplaatst onder een lessenaarsdak. Op de verdieping zijn twee roeden vensters met draairamen aangebracht.

De achtergevel bevat een negenruits schuifvenster of een deur met bovenlicht en een negenruits venster per oorspronkelijke woning.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een negentiende-eeuws woonblok met oorspronkelijk negen arbeiderswoningen, die qua exterieur gaaf bewaard zijn gebleven. Alsmede als restant van het voormalige glasfabriekcomplex. Voorts vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520341. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1862
1862
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Van der Mersch en De Meester ; Utrecht
opdrachtgever