Rijksstraatweg 84, 3632 AD te Loenen aan de Vecht

Omschrijving complexonderdeel 2

Het HOOFDGEBOUW Cronenburgh is een in 1925 naar ontwerp van de architect W.H. Willms gebouwd herenhuis in Nieuw Historiserende stijl met neobarokke elementen. Het haaks op de Vecht gesitueerde, deels onderkelderde pand op een rechthoekig grondplan bestaat uit twee bouwlagen onder een schilddak gedekt met gesmoorde Oudhollandse pannen. Op de nokeinden zijn twee grote schoorstenen met ijzeren windvang geplaatst. Op het dak bevinden zich aan de lange zijden twee getoogde dakkapellen en aan de korte zijden een dakkapel met zadeldak en fronton. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in staand verband met geblokte hoeklisenen en een geprofileerde, gecorniste houten kroonlijst als accentuering. Rondom zijn onder strekken licht getoogde roedenverdeelde schuifvensters, oorspronkelijk voorzien van luiken, aangebracht. De oorspronkelijke hoofdingang ligt aan de tuinzijde (zuidzijde), gezien de ligging van hal, trap en de behandeling van de gevel aan de tuinzijde.

De symmetrisch ingedeelde gevel van vijf traveeën heeft een licht risalerende middenpartij, waarin zich de ingang bevindt met een dubbele deur onder een getoogd driedelig roedenverdeeld bovenlicht. Boven de ingang is een venster geplaatst. Ingang en vensterpartij zijn gevat in een neobarokke bepleisterde omlijsting. Aan weerszijden van het middenrisaliet bevinden zich op de begane grond en op de verdieping twee vensters.

De noordgevel is vijf traveeën breed met in het midden op de begane grond een deur onder een roedenverdeeld bovenlicht met pilasteromlijsting en op de verdieping een venster. Deur en venster worden geflankeerd door een oeil-de-boeuf. Rechts van het midden zijn op de begane grond en de verdieping twee vensters geplaatst. Aan de linkerzijde bevinden zich op de begane grond en op de verdieping een venster en geheel links een rechthoekige éénlaags uitbouw met drie kleine rondboog vensters (bijkeuken en toiletruimte), waarboven een balkon omgeven door een balusterhek met een balkondeur op de verdieping. In de rechterzijgevel van deze uitbouw is een deur geplaatst. Tegen de linkerzijgevel is een rechthoekige serre met een balkon aangebouwd, voorzien van samengestelde roedenvensters en openslaande terrasdeuren met zij- en bovenlichten. Een dubbele balkondeur geeft toegang tot het balkon voorzien van een balusterhekwerk. In de oksel tussen deze serre en de uitbouw tegen de noordgevel is een éénlaags aanbouw onder een gedrukt schilddak aangebracht (personeelsverblijf). Tegen de rechterzijgevel is een brede serre met samengestelde vensters en dubbele deuren met bovenlicht geplaatst, voorzien van een balkon met balusterhekwerk en twee stel dubbele balkondeuren. In het verlengde van de de voorgevel is in zuidelijke richting een tuinmuur langs het terras aangebouwd.

Het INTERIEUR heeft de oorspronkelijke indeling behouden met een centrale hal voorzien van een marmeren plavuizen vloer en trappenhuis met gesneden trapleuning in neobarokke trant. Verschillende vertrekken hebben een decoratief stucplafond in neorégence stijl en marmeren schouw. Onder de keuken (noordoostzijde) is een grote kelder.

Waardering

Het hoofdgebouw is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als laat voorbeeld van een herenhuis gebouwd in 1925 in Nieuw Historiserende stijl met neobarokke elementen, alsmede vanwege de gave hoofdvorm, indeling en detaillering en bijbehorende interieurelementen als trappenhuis, schouwen en stucplafonds. Tevens heeft het ensemblewaarde in ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats.

Boner, Goswin H ; Utrecht
Willms, W. H. ; Utrecht