Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520359
Complexnummer
520356 - Cronenburgh
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82772/134
Kadastrale aanduiding
Loenen B 1248
Rijksstraatweg 86, 3632 AD te Loenen aan de Vecht

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 3

De TUINMANSWONING behorende bij het complex de historische buitenplaats Cronenburgh is in 1925 in Nieuw Historiserende stijl gebouwd naar ontwerp van de architect W.H. Willms. De woning is gesitueerd op de hoek van de Bloklaan en de Rijksstraatweg. Het is een rechthoekig gebouw van één bouwlaag onder een met gesmoorde Oudhollandse pannen gedekt schilddak met de nok evenwijdig aan de weg (Bloklaan). Op elk dakvlak is een dakkapel met klauwstukken geplaatst en op de nok een schoorsteen met een windvang. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in staand verband boven het trasraam. De roedenverdeelde schuifvensters hebben halve luiken. De voorgevel (noordzijde) is symmetrisch ingedeeld met in het midden een paneeldeur onder een snijraam, geflankeerd door een venster. De achtergevel bevat links een venster, in het midden een paneeldeur met ruiten en roedenverdeeld bovenlicht en rechts daarvan een klein hoger geplaatst venster en een opgeklampte deur. De beide zijgevels hebben aan weerszijden van de middenas een venster.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als laat voorbeeld van een tuinmanswoning in 1925 gebouwd in Nieuw Historiserende stijl, in overeenstemming met het hoofdgebouw, naar ontwerp van de W.H. Willms, alsmede vanwege de gave hoofdvorm en detaillering. Tevens heeft het ensemblewaarde in ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520356. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Tuinmanswoning (L)
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Boner, Goswin H ; Utrecht
opdrachtgever
Willms, W. H. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur