Bij Rijksstraatweg 84, 3632 AD te Loenen aan de Vecht

Omschrijving complexonderdeel 5

Het in Lodewijk XV-stijl uitgevoerde TOEGANGSHEK uit 1754 behorende bij het complex de historische buitenplaats Cronenbrugh, maakte in oorsprong deel uit van de eertijds aangrenzende buitenplaats Nieuwerhoek. Het toegangshek, geplaatst op een aarden dam, bestaat uit twee natuurstenen, balustervormige pijlers voorzien van bladmotieven in reliëf, op een bakstenen voet en twee voluutvormige zijstukken in siersmeedwerk. Tussen de hekpijlers is een langgerekt ijzeren hekwerk geplaatst, bestaande uit twee vaste spijlenhekken en een tweevleugelig getoogd draaibaar spijlenhek tussen ijzeren staanders. Tussen de spijlen zijn aan de onderzijde vergulde vlamvormige ornamenten aangebracht en aan de bovenzijde uivormige ornamenten. Voorts zijn aan de binnenzijde van het toegangshek voluutvormige steunen geplaatst.

Waardering

Het hekwerk is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een hekwerk in Lodewijk XV-stijl uit 1754. Voorts is het van belang als reminiscentie aan de buitenplaats Nieuwerhoek.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Toegangshek

Lodewijk XV-stijl (niet in thesaurus opgenomen)