Bij Rijksstraatweg 84, 3632 AD te Loenen aan de Vecht

Omschrijving complexonderdeel 6

In de noordoosthoek van het park ligt aan een sloot parallel aan de Bloklaan een houten BOTENHUIS, gebouwd in 1931 behorende bij het complex de historische buitenplaats Cronenburgh. Het botenhuis op palen heeft een rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag onder een flauw hellend zadeldak gedekt met rode Oudhollandse pannen. Het is opgebouwd uit een raamwerk van houten staanders met aan de noord-, zuid- en westzijde gevels van horizontaal, los van elkaar geplaatste houten delen. De oostgevel bevat twee opendraaiende, halfhoge deuren, bestaande uit verticaal, los van elkaar geplaatste houten delen. In de zuidgevel is in het midden een opgeklampte deur aangebracht met aan weerszijden een rechthoekig roedenverdeeld venster. De deur geeft toegang tot een aanlegsteiger binnen het botenhuis.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een in hout uitgevoerd botenhuis gebouwd in 1931. Tevens is het van ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met het complex, het park en de Vecht in het bijzonder.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Botenhuis
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.