Bij Rijksstraatweg 84, 3632 AD te Loenen aan de Vecht

Omschrijving complexonderdeel 8

Het DIERENVERBLIJF (kippen- of fazantenren) behorende bij het complex de historische buitenplaats Cronenburgh, is gebouwd in 1931 in de noordoosthoek van het park. Het rechthoekige, in hout opgetrokken dierenverblijf is om de stam van een boom heengebouwd. Het bestaat uit één bouwlaag onder een gedrukt zadeldak gedekt met grijze shingles. De wanden zijn van horizontaal geplaatste, groen geschilderde rabatdelen. De geveltop aan de voor zijde is bekleed met groen-wit geschilderde verticale delen met bloktandvormige beëinding. De voorgevel bevat een rondboogdeur in het midden, voorzien van twee boven elkaar geplaatste klepluikjes en een roeden verdeeld rechthoekig venster met een naar buiten klapbaar bovenlicht aan weerszijden.

Waardering

Het dierenverblijf is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in hout uitgevoerd dierenverblijf gebouwd in 1931. Tevens is het van ensemblewaarde als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Kippenhok