Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520370
Complexnummer
520365 - Koning Willem III Kazerne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82774/168
Kadastrale aanduiding
Loenen D 1696
Bij Zandpad 5, 3631 NK te Nieuwersluis

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 5

De ZIEKENBARAK, gebouw I, is in 1880 gebouwd in sobere neorenaissance stijl naar ontwerp van Eerst Aaanwezend Ingenieur der Genie W.K.T. Egter. Het gebouw is ten opzichte van de overige historische complexonderdelen enigszins geïsoleerd gelegen vanwege de functie van ziekenbarak, vlakbij de voormalige buitengracht van de oude vesting. Het gebouw op bijna L-vormig grondplan bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak met steekkap, gedekt met gesmoorde tuiles du Nord. De nokvorsten worden afgesloten door een ronde sluitpan. De gevels zijn boven een bepleisterde plint opgetrokken in grauwe baksteen in staand verband voorzien van horizontale banden in gele baksteen. De topgevels aan de noord- en westzijde hebben een getrapt fries. Boven de venster-en deuropeningen zijn strekken met natuurstenen aanzet- en sluitstenen aangebracht.

De voorgevel (noordzijde) heeft rechts een symmetrisch ingedeelde, risalerende topgevelpartij met een paneeldeur met gietijzeren deurrooster onder een drieruits bovenlicht in het midden, geflankeerd door een venster met twee smalle gekoppelde schuiframen. Boven de ingang zijn twee ventilatieroosters aangebracht. Links van de voorsprong bevinden zich twee zesruits schuifvensters. De rechterzijgevel bevat twee twaalfruits schuifvensters en twee ventilatieroosters in de geveltop. De linkerzijgevel is blind. De achtergevel bevat drie (oorspronkelijk schuif-)vensters met bovenlicht en een deur. Geheel links is een kleine uitbouw (privaat) onder een lessenaarsdak met klein venster en een deur in de zijgevel. De oorspronkelijke indeling met een grote (zieken)zaal en een aantal kleine nevenruimten, onder andere in gebruik geweest als apotheek en ziekenbroederverblijf is behouden. De voormalige ziekenzaal is voorzien van een licht getoogd gestuct plafond.

Waardering complexonderdeel 5

Het gebouw is van algemeen belang vanwege de krijgscultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een qua hoofdvorm en gevelindeling redelijk gave ziekenbarak gebouwd in 1880 in sobere neorenaissancestijl als onderdeel van het kazernecomplex. Voorts van ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520365. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Ziekenbarak

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Defensie, Ministerie van ; Utrecht
opdrachtgever
Egter, W.K.T. ; Utrecht
ingenieur