520365 - Koning Willem III Kazerne
Zandpad 9, 3631 NK te Nieuwersluis
Zandpad 6, 3631 NK te Nieuwersluis
Zandpad 7, 3631 NK te Nieuwersluis
Zandpad 8, 3631 NK te Nieuwersluis

Omschrijving complexonderdeel 6

Het WOONBLOK, gebouw H, bestaande uit vier onderofficierswoningen is in 1881 in sobere neorenaissancestijl gebouwd naar ontwerp van de Eerst Aanwezend Ingenieur der Genie te Naarden W.K.T. Egter en G.L. Kepper. Het evenwijdig aan de weg gelegen woonblok bestaande uit twee hoekwoningen met de ingang in de zijgevel en twee tussenwoningen met de ingang aan de straatzijde is gesitueerd aan de zuidzijde van kazerneterrein. Het bestaat uit één bouwlaag onder een afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde tuiles du Nord. Rondom zijn enkele of dubbele dakkapellen onder een plat dak geplaatst, voorzien van tweelichts roedenverdeelde draaivensters. De goot boven een geprofileerde houten kroonlijst wordt gedragen door houten klossen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in staand verband boven een bepleisterde plint. Rondom bevinden zich licht getoogde T-vensters, oorspronkelijk voorzien van luiken.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (westzijde) is tien traveeën breed en vertoont aan de uiteinden een lichte voorsprong. Ieder vooruitspringend geveldeel bevat twee vensters. Het tussenliggende gevelvlak bevat tweemaal een deur met getoogd bovenlicht geflankeerd door een venster. De voorgevel wordt geaccentueerd door horizontale banden van gele baksteen en wit bepleisterde aanzet- en sluitstenen in de strekken boven de vensters. De sluitstenen zijn voorzien van een diamantkopmotief. De rechter- en linkerzijgevel hebben in het midden een deur met aan weerszijden een venster. De achtergevel heeft rechts en links een hoekrisaliet met een venster en een deur. Het terugliggend gevelvlak bevat rechts en links een venster en in het midden twee deuren.

De hoofdindeling van de woningen is nagenoeg oorspronkelijk met per woning een centrale gang met aan de ene zijde een woonvertrek en aan de andere zijde een kamer en keuken. Een trap aan het einde van de gang leidt naar de zolderverdieping.

Waardering complexonderdeel 6

Het woonblok is van algemeen belang vanwege de krijgscultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld, qua hoofdvorm, indeling en detaillering van een woonblok met vier onderofficierswoningen in 1881 gebouwd in sobere neorenaissancestijl bij de nabij gelegen Koning Willem III-kazerne. Tevens van ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok