520365 - Koning Willem III Kazerne
Zandpad 1, 3631 NK te Nieuwersluis
Zandpad 1 bis, 3631 NK te Nieuwersluis

Omschrijving complexonderdeel 7

Het WOONHUIS, gebouw F, in de vorm van een herenhuis in neorenaissancestijl is in 1878 gebouwd als directeurswoning bij de nabijgelegen pupillenschool van de voormalige Koning Willem III-kazerne naar ontwerp van de Eerst Aanwezend Ingenieurs der Genie te Naarden L.J. Hielen en W.K.T. Egter. Het evenwijdig aan de weg gelegen vrijstaande woonhuis met uitzicht op de rivier is gesitueerd op de oostelijke Vechtoever aan de noordzijde van het kazerneterrein, nabij de brug over de Vecht in de kern van Nieuwersluis. Het is een deels onderkelderd blokvormig pand van twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak, gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Op de vier nokhoeken is een gecementeerde schoorsteen met terracotta windkap geplaatst. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in staand verband. Een bepleisterde plint, waterlijsten en kroonlijst zorgen voor een horizontale geleding van de gevels. Boven de vensters zijn getoogde of rechte strekken aangebracht met bepleisterde aanzet- en sluitstenen. De voorgevel krijgt extra accent door siermetselwerk met zwarte verblendsteen.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (westzijde) is vijf traveeën breed met een licht risalerende, tot dakhuis opgetrokken middenpartij onder een zadeldak met grote overstek gedragen door gesneden schoren. Binnen een inpandig portiek bevindt zich een dubbele paneeldeur onder een segmentboogvormig bovenlicht. Op de verdieping is een samengesteld venster aangebracht en op de zolderverdieping twee gekoppelde draaivensters met bovenlicht. Aan weerszijden van het middenrisaliet bevinden zich op de begane grond twee grote getoogde T-vensters en op de verdieping twee rechte T-vensters. De bepleisterde linkerzijgevel is blind. Tegen de rechterzijgevel is op de begane grond een houten veranda onder een lessenaarsdak geplaatst, voorzien van een granitovloer en tochtruiten met glas-in-lood in de bovenlichten. Twee dubbele openslaande deuren geven toegang tot de veranda. Op de verdieping bevinden zich twee T-vensters. De achtergevel is eveneens symmetrisch ingedeeld met een verhoogde licht risalerende middenpartij onder een plat dak met op de begane grond een eenvoudige ingang (thans toegang tot bovenwoning). Hierboven is het getoogde T-venster van het trapportaal en een laag T-venster van de zolder. De twee kleine vensters onder dit zoldervenster zorgen voor lichttoetreding tot de op de overloop van het trappenhuis gelegen toiletruimte (oorspronkelijk). Aan weerszijden van het middenrisaliet bevinden zich twee getoogde T-vensters op de begane grond en een recht T-venster op de verdieping. Aan de rechterzijde is dit venster gewijzigd in een deur naar een balkon met nooduitgang. Op het dak zijn twee kleine dakkapellen onder een zadeldak aangebracht.

De indeling van het huis is symmetrisch met een centrale gang, van voor naar achter, voorzien van een marmeren vloer. Rechts van de gang zijn op de begane grond (doorgebroken) kamers en op de verdieping kamers-en-suite. Links van de gang is een kamer en de keuken. Onder de keuken is een grote kelder op sta hoogte. De kamers zijn deels voorzien van decoratieve stucplafonds, houten lambrizeringen en marmeren schoorsteenmantels. Voorts bevinden zich in het hele huis brede paneeldeuren en dubbele paneeldeuren bij wandkasten. De vensters op de begane grond zijn deels voorzien van schuifluiken aan de binnenzijde.

Waardering complexonderdeel 7

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de krijgscultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld, zowel wat betreft de hoofdvorm, indeling en detaillering, van een blokvormig herenhuis in neorenaissancestijl, gebouwd in 1878 als directeurswoning bij de nabij gelegen pupillenschool van de voormalige Koning Willem III-kazerne. Voorts vanwege waardevolle interieurelementen als stucplafonds, schoorsteenmantels en paneeldeuren.

Tevens is het huis van ensemblewaarde in ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen. Tenslotte is het van stedebouwkundige waarde vanwege de markante situering, nabij de brug over de Vecht in de kern van Nieuwersluis.

Defensie, Ministerie van ; Utrecht
Egter, W.K.T. ; Utrecht