Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520375
Complexnummer
520373 - Kerkzicht
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82775/105
Kadastrale aanduiding
Loenen A 1864
Bij Dorpsstraat 62, 3632 AV te Loenen aan de Vecht

Omschrijving

Inleiding

THEEKOEPEL bij het op de hoek gelegen laat 19de eeuwse woonhuis ('Kerkzicht'), als onderdeel van het complex. De theekoepel, is in 1923 van een erker voorzien.

Omschrijving

De aan de Vecht achter het woonhuis gesitueerde theekoepel is een rechthoekig in grauwe baksteen in staand verband opgetrokken gebouwtje onder een kalotvormig tentdak met een kubusvormige beëindiging, gedekt met asfaltpapier. Aan de Vechtzijde (zuidzijde) komt in deze gevel een driezijdige houten erker op schoren, aan drie zijden voorzien van een venster met door roeden ingedeeld bovenlicht. Aan de twee tuinzijden (noord- en oostzijde) zijn openslaande deuren aangebracht. De westgevel bevat een tweelichts draaivenster. Inwendig meet de koepel, inclusief de erker 2.80 meter bij 4.32 meter. De wanden zijn gestuct en het plafond bestaat uit houten kraaldelen.

Waardering

Het gebouwtje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in baksteen opgetrokken negentiende-eeuwse theekoepel met een houten erker uit 1923 aan de Vechtzijde. De theekoepel is waardevol als herinnering aan de 19de eeuwse bewoningsgeschiedenis van de elite die zich aan de Vecht in een riant herenhuis vestigden en als uitdrukking van het eigentijdse sociale leven. Voorts is het van situationele waarde vanwege de situering aan de Vecht in de historische dorpskern van Loenen nabij de brug over de Vecht. Tenslotte is het van ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele samenhang met het woonhuis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520373. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinkoepel Theekoepel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1870
1880
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Reysenbach, Frederic ; Utrecht
opdrachtgever
opdrachtgever theekoepel