520386 - Het plantagehuis
Vreeland A 1417
Bij Kleizuwe 101, 3633 AG te Vreeland

Inleiding

TOEGANGSHEK, als onderdeel van de historische buitenplaats 'Het Plantagehuis'. De buitenplaats heeft zijn oorsprong als heerlijkheid 'Vreeland', die terug gaat tot in de 18de eeuw. In 1908 werd door de Amsterdamse koopman G.H. Hooft van Vreeland opdracht gegeven tot de bouw van het hoofdhuis in moorse stijl temidden van een landschappelijk aangelegd park.

Omschrijving

Het TOEGANGSHEK uit omstreeks 1900 markeert ter hoogte van de Bergweg de ingang tot het lange smalle tuingedeelte aan de oostzijde van de oude Vechtarm. Het bestaat uit twee smeedijzeren hekstijlen, waartussen een tweevleugelig spijlendraaihek is geplaatst. In het onderste deel van het spijlenhek zijn halfhoge tussenspijlen geplaatst. Hoge en lage spijlen worden bekroond door een vlamvormig verguld ornament. Het hek wordt beëindigd door een regel waarvan de uiteinden naar boven buigen en aansluiting bij de bekroning van de hekstijlen vinden.

De hekstijlen zijn achtzijdig op een vierkante voet en met een vierkante beëindiging, die overgaat in een afdekplaat waarop een verguld bolvormig ornament.

Waardering

Het hek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een fraai vormgegeven spijlenhek uit omstreeks 1900, alsmede van landschappelijke waarde als laanafsluiting. Voorts is het van ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen