520386 - Het plantagehuis
Vreeland A 1417
Kleizuwe 101, 3633 AG te Vreeland

Inleiding

GEDENKPAAL uit 1863, als onderdeel van de historische buitenplaats 'Het Plantagehuis'. De buitenplaats heeft zijn oorsprong als heerlijkheid 'Vreeland', die terug gaat tot in de 18de eeuw. In 1908 werd door de Amsterdamse koopman G.H. Hooft van Vreeland opdracht gegeven tot de bouw van het hoofdhuis in moorse stijl temidden van een landschappelijk aangelegd park.

Omschrijving

De gedenkpaal, aan het begin van de Breedelaan, voorheen Jubileumlaan geheten, bestaat uit een rechthoekige zandstenen zuil met afgeschuinde hoeken op een licht uitkragende voet. Aan de voor- en achterzijde is in hoog relief de tekst aangebracht "JUBILEUM 1813-1863" en een takje met bladeren en bessen.

Waardering

De gedenkpaal uit 1863 is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als herinnering aan het 50-jarig jubileum van het Koninkrijk der Nederlanden na de Franse tijd. Voorts heeft het ensemblewaarde in samenhang met de overige complexonderdelen.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)