Vreeland A 1491
Tegenover Lindengracht 25, 3633 AS te Vreeland

Inleiding

MUZIEKTENT, in 1925 naar ontwerp van H. Boers gebouwd in opdracht van het bestuur van de muziekvereniging 'De Vecht' te Vreeland, opgericht in 1923 in aansluiting bij een landelijke tendens. Oorspronkelijk stond de muziektent op de hoek Duinkerken en Spoorlaan, nabij het hotel De Nederlanden. Vanwege windoverlast is in 1945 de muziektent verplaatst naar de huidige locatie aan de Lindengracht. De houten toegangstrap is vervangen door een modern hardhouten exemplaar. De muziektent is gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht van Vreeland.

Omschrijving

De op de hoek van de Lindengracht en de Raadhuislaan gelegen muziektent is deels op een vlonder in een brede sloot gesitueerd. De houten muziektent heeft een achtzijdig grondplan met aan zeven zijden een gesloten borstwering bestaande uit (witgeschilderde) gepotdekselde planken tussen (groengeschilderde) hoekribben. Acht geprofileerde, binnen de borstwering vrijstaande houten staanders (in de vorm van een dubbele stemvork) dragen een inzwenkend rietgedekt tentdak, bekroond door een staande trompet. Aan de binnenzijde is het dak voorzien van een plafond samengesteld uit acht segmenten van rabatdelen, die samenkomen in een rozet. De vloer van de muziektent bestaat uit houten vloerdelen.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf en nog maar weinig voorkomend voorbeeld van een houten muziektent met een rieten tentdak, in 1925 ontworpen door H. Boers, alsmede vanwege de gave detaillering. Tevens als uitdrukking van een landelijke ontwikkeling op het gebied van het ontstaan van muziekverenigingen en daarmee verband houdend de opkomst van muziektenten sinds het einde van de negentiende eeuw tot het midden van de twintigste eeuw.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Muziekkoepel

Muziekvereniging De Vecht ; Utrecht