Mijndensedijk 57, 3631 NN te Nieuwersluis

Inleiding

De LANGHUISBOERDERIJ Landzicht is in 1907 gebouwd ter vervanging van een oudere krukhuisboerderij. De via een oprijlaan te bereiken boerderij is gesitueerd aan de oostzijde van de Vecht, ten oosten van het fort Nieuwersluis in de Mijnden Polder. Links naast de boerderij loopt een brede sloot. Vanwege de ligging binnen de zogenaamde Verboden Kringen rond het fort Nieuwersluis is de boerderij opgetrokken in hout. De Kringenwet uit 1853 bepaalde dat in de directe omgeving van verdedigingswerken niet of alleen in hout mocht worden gebouwd. De dakkapel op het linker dakschild van het woonhuisgedeelte is een latere toevoeging (valt buiten de bescherming).

Omschrijving

De deels onderkelderde boerderij op een rechthoekig grondplan bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met gesmoorde kruispannen. Het zadeldak van het achterhuis heeft van lagere nok- en goothoogte dan dat van het voorhuis en is gedekt met een kunststof dakbedekking in de vorm van gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De dakgoot wordt gedragen door gesneden houten klossen. De gevels zijn van hout. Het voorhuis of woonhuisgedeelte op een bakstenen voet heeft een verticale beplanking van kraaldelen met zaagtandbeëindiging ter hoogte van de afscheiding tussen begane grond en zolderverdieping, het achterhuis heeft een horizontale beplanking van rabatdelen. Het houtwerk van de gevels is grijs geschilderd met uitzondering van van de achtergevel, dat zwart geteerd is. Kozijnen, goten op klossen en windveren met makelaar en ligger zijn wit geschilderd. Vensters, luiken en deuren zijn groen geschilderd.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (westzijde) wordt omlijst door eenvoudige windveren met makelaar en ligger. Op de begane grond bevinden zich drie zesruits schuifvensters met luiken, met onder het linker schuifvenster een kelderlicht met diefijzers en luiken. Op de zolderverdieping is een engelenvenster aangebracht met in het midden keperboogvormig bovenlicht. In de rechterzijgevel van het voorhuis bevindt zich rechts een paneeldeur met bovenlicht. De linkerzijgevel bevat een zesruits schuifvenster met luiken en een kelderlicht als aan de voorzijde. Het achterhuis heeft stalvensters met getoogde houten stolpramen. De achtergevel bevat een deur met bovenlicht in het midden en rechts en links een opgeklampte staldeur. Op de zolderverdieping is een vierruits draaivenster aangebracht. Aan de achterzijde staat links aan de sloot een houten privaat onder een lessenaarsdakje. Het interieur heeft de oorspronkelijke indeling behouden met linksvoor in het woonhuis een kelder met opkamer.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een langhuisboerderij, alsmede de gaafheid van hoofdvorm, gevelindeling en detaillering en in het bijzonder vanwege het materiaalgebruik. Tevens vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de in hout opgetrokken bebouwing binnen de Verboden Kringen rond het fort Nieuwersluis. Tenslotte vanwege de landschappelijke waarde door de markante situering in het weidelandschap van de Mijnden Polder.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij

Kringenwetboerderij