Stationsweg 1, 3631 AJ te Nieuwersluis

Inleiding

Het op de hoek van de Rijksstraatweg en Stationsweg gesitueerde WOONHUIS met neorenaissance- en chaletstijlelementen, is in 1880 gebouwd als woning voor de opzichthebbende ingenieur bij de wijziging en verbetering van het fort Nieuwersluis in 1880-1882. Het pand maakt thans geen deel meer uit van het fortcomplex. Intern hebben enkele kleine wijzigingen plaats gevonden, zoals het dichtzetten van een deur in de gang en het maken van een doorgang tussen twee kamers. De meeste vensters zijn voorzien van voorzetramen. Het dak is geïsoleerd en voorzien van verbeterde Hollandse pannen.

Omschrijving

Het deels onderkelderde vrijstaande woonhuis op vierkant grondplan bestaat uit één bouwlaag onder een afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen en voorzien van een zinken roefdak. Rondom is een houten bakgoot met geprofileerde gootlijst en houten kroonlijst aangebracht. Aan de voor-, achter- en linkerzijde is een dakkapel geplaatst en aan de rechterzijde (Stationsweg) twee dakkapellen, alle voorzien van klauwstukken. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband boven een bepleisterde plint. Boven de venster- en deuropeningen zijn strekken aangebracht met bepleisterde aanzet- en sluitstenen. De vensters, T-vensters of stolpvensters met tweeruits bovenlicht hebben luiken met uitzondering van de vensters aan Rijksstraatwegzijde. Aan de zuidoostzijde (Rijksstraatweg) bevat de gevel links een T-venster en rechts openslaande deuren, die toegang geven tot een rechthoekige houten veranda voorzien van een zinken roefdak. Tussen vijf houten staanders bevindt zich een zestal bogen met afwisselend een rondboog of spitsboog vorm en voorzien van decoratief lattenwerk. De houten kroonlijst onder het roefdak bevat kleine roeden verdeelde vensters en rozetvormige en facetgeslepen ornamenten. De vloer bestaat uit in patroon gelegde klinkers.

In de rechtergevel (Stationswegzijde) zijn drie T-vensters geplaatst en rechts een stolpvenster.

De symmetrische ingedeelde achtergevel heeft in het midden een paneeldeur met bovenlicht, waarin een levensboom is geplaatst, met links hiervan een stolpvenster en rechts een T-venster.

Bij de linkerzijgevel bevindt zich links een houten aanbouw onder een plat dak met een toegangsdeur en rechts een T-venster.

Vanaf de ingang aan de achterzijde loopt een gang met aan weerszijden een vertrek en aansluitend een smalle dwarsgang. Het vertrek links van de gang is onderkelderd. De kelder heeft een houten balkenplafond. Een smalle bordestrap met een kort en een lang trapdeel leidt naar de zolderverdieping met twee oorspronkelijke afgetimmerde vertrekken. De oorspronkelijke kapconstructie heeft ijzeren verbindingen van strips, bouten en moeren. De vertrekken hebben paneeldeuren.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een woonhuis met elementen in neorenaissance- en chaletstijl, gebouwd in 1880 als opzichterswoning bij de wijziging en verbetering van het fort Nieuwersluis in 1880-1882. Tevens is het van ensemblewaarde in functionele samenhang met het fort Nieuwersluis.

Defensie, Ministerie van ; Utrecht